Aurinkosähköä kartanomiljöössä

Jupperin kartano

Sakari Perttunen hankki kotiinsa Jupperin kartanoon aurinkosähköjärjestelmän lokakuussa 2014. Kartanoon kuuluu useita lämmitettäviä rakennuksia, joista vanhassa päärakennuksessa on suora sähkölämmitys. Uudemmat rakennukset lämpenevät ekologisesti maalämmöllä.

”Kartanon sähkönkulutus oli suuri ja investointi aurinkopaneeleihin on osa toimenpiteistä, joilla ostoenergian kulutusta on saatu pienemmäksi”, Sakari toteaa. Päärakennuksen energiankulutusta on suitsittu viimeksi parantamalla eristystä kattoremontin yhteydessä.

”Aurinkosähköön investoimisen takana oli niin taloudellisia kuin ekologisia motiiveja. Lisäksi olen kiinnostunut uusien teknologioiden hyödyntämisestä”, Sakari valottaa aurinkosähkön hankinnan taustalla olevia tekijöitä.

Avaimet käteen –toimitus sujui vaivattomasti

Järjestelmä hankittiin avaimet käteen –toimituksena, eikä tilaajan tarvinnut juuri osallistua prosessiin tilauksen jälkeen. ”Toimittaja hoiti asennusten lisäksi myös asiat sähköverkkoyhtiön ja kaupungin suuntaan”, Sakari kertoo. Asennukset tehtiin muutaman päivän aikana, eikä niistä syntynyt häiriötä asukkaille.

Pääkaupunkiseudulla (Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa) järjestelmän hankintaa helpottaa sekin, etteivät katon lappeen suuntaisesti asennetut aurinkopaneelit vaadi omakotikokoluokassa toimenpidelupaa, kun kyseessä ei ole suojeltu rakennus.

Järjestelmä on teholtaan 9,75 kWp ja se koostuu 39 aurinkopaneelista, paneeleiden kiinnitysjärjestelmästä, johdotuksista ja verkkoinvertteristä, joka muuntaa paneeleiden tuottaman tasavirran kiinteistön sähköverkkoon sopivaksi vaihtovirraksi. Akustoa järjestelmässä ei ole vaan oman kulutuksen yli menevä sähkö myydään sähköverkkoon.

Järjestelmän teho määräytyi myyjän asiantuntijan suosituksen mukaisesti. ”Teho määriteltiin siten, että järjestelmä ei kesälläkään tuota kovin paljoa enempää kuin kiinteistön oma kulutus on. Ylituotannon myynnistä minulla on sopimus sähköyhtiön kanssa”, Sakari kertoo.

Tuottoa helppoa seurata netin välityksellä

Järjestelmä on kytketty internetin kautta pilvipalveluun, josta tuottoa voi seurata ajantasaisesti. Koska järjestelmä asennettiin lokakuussa ja aurinkosähkön tuotto on Suomessa heikoimmillaan juuri loka-tammikuun välillä, tuotosta on saatu vasta vähän kokemuksia. Myyjä arvioi järjestelmän vuosituotoksi 8 000 – 9 000 kWh.

”Käytän iPhone ja iPad sovelluksia viikottain seuraamaan järjestelmän tuottoa. Helmikuun alkuun mennessä tuottoa oli syntynyt muutamia satoja kilowattitunteja. Tähänastisen pohjalta uskon vuositason tuoton olevan kuitenkin investointia harkittaessa oletetulla ja myyjän arvioimalla tasolla”, Sakari arvioi.

Aurinkosähkön taloudellisuutta voidaan parantaa käyttämällä mahdollisimman suuri osa paneeleiden tuottamasta sähköstä itse. Sakari uskookin aurinkopaneeleiden vaikuttavan kodin sähkön käytön ajoitukseen kesäkaudella, jolloin paneelit tuottavat enemmän.

Sakari kertoo terveisiä muille aurinkosähköstä kiinnostuneille:
”Aurinkosähkö on Suomenkin oloissa varteenotettava mahdollisuus tuottaa paikallisesti sähköä. Kokonaistuotosta valtaosa ajoittuu kuitenkin kevät-, kesä- ja syyskaudelle.”