Aurinkosähkön tarjoussivusto avattu: Pienet kokoonpanot saa yli 10 prosenttia edullisemmin kuin viime vuonna

Motivan Aurinkosähköä kotiin -kampanjasivustolla on julkaistu järjestelmiä toimittavien yritysten tarjoukset aurinkosähkön avaimet käteen -toimituksista. Hinnat ovat edelleen laskusuunnassa. Uutuutena sivustolle on laadittu kimppahankintaohjeistus, jonka avulla naapurit voivat yhdistää hankintansa samaan ostoskoriin.

Aurinkosähköä kotiin -verkkosivulla on kolmekymmentä mallikohteiden tarjousta pientaloihin mitoitetuista sekä taloyhtiöihin tai pk-yrityksille soveltuvista aurinkosähköjärjestelmistä asennuksineen. Tarjoukset kattavat koko Suomen, vaikka ainakin toistaiseksi tarjonta on laajinta eteläisessä Suomessa. Uusia tarjouksia julkaistaan saapumisjärjestyksessä.

– Aurinkosähköä saa nyt edullisesti. Saamissamme tarjouksissa pienten järjestelmien keskihinta piikkikilowattia kohti on nyt 1 560 euroa ja suurissa 1 290 euroa. Omakotitaloon soveltuvissa järjestelmissä hinta on pudonnut vuodessa yli kymmenen prosenttia, suuremmissa järjestelmissä lähes neljä prosenttia. Samassa ajassa laitteistolle ja asennukselle annetut takuuajat ovat pidentyneet, asiantuntija Milja Aarni Motivasta sanoo.

– Omakotitaloihin asennetaan tavallisesti keskimäärin 25 neliömetriä paneeleita, joiden yhteisteho on noin 4-5 kW. Etelä-Suomessa suotuisassa paikassa nämä tuottavat sähköä 3 500–4 200 kilowattituntia vuodessa.

Soveltuvuuden arvioinnissa on keskeistä, että paneeleiden sähkön tuotto ja kotitalouden sähkön kulutus osuvat samaan ajankohtaan. Pelkästään kotitalouslaitteiden sähkönkulutukseen verkkoon kytkettävä paneelisto on turhan järeä, mutta monessa sähköllä tai lämpöpumpulla lämpiävässä omakotitalossa omalla pientuotannolla voi korvata noin viidenneksen sähkön vuosikulutuksesta.

Vertailu kannattaa aina

Vaikka kampanjan sivulla laatupisteitä ei jaetakaan, kehottaa asiantuntija olemaan tarkkana järjestelmätoimittajan valinnan kanssa. Tarjousten yksityiskohtia voi sivustolla vertailla omassa näkymässä.

– Kuluttajan on hankala perehtyä kaikkien markkinoilla oleviin paneeleiden, inverttereiden, asennustelineiden ja muiden osien teknisiin yksityiskohtiin. Tämän vuoksi kehotamme vertailemaan laitteiston osille ja asennukselle annettavia takuuaikoja, tutustumaan yrityksen toimintaan internetissä sekä kysymään referenssejä toteutetuista kohteista, Milja Aarni sanoo.

Hyvää laatua voi odottaa yritykseltä, jossa työskentelee aurinkosähkön sertifiointikoulutuksen läpäissyt asentaja. Nämä yritykset löytyvät kampanjan tarjoussivulta Sertifioitu asentaja -luokittelun avulla sekä Motivan verkkopalvelusta uusiutuvan energian asentajahausta.

Naapurusto mukaan kimppahankintaan

Kuluttajat kokevat usein epävarmuutta uudentyyppisen teknologian hankinnassa. Eri puolilla Suomea toteutetuista yhteishankinnoista saadut kokemukset osoittavat, että luotettava tieto ja hankintaringissä saatu vertaistuki rohkaisevat mukaan heitä, jotka eivät koe omaavansa riittävästi tietoja tai taitoja hankinnan läpivientiin itsenäisesti.

– Koordinoituja yhteishankintoja järjestetään melko harvoin ja rajatuilla alueilla. Uudella kimppahankintaohjeistuksella aktiiviset kansalaiset voivat naapurustossaan muodostaa hankintaringin, jossa saa vertaistukea ja helpon väylän tarjouspyyntöjen tekemiseen. Kampanjasivustolla olevat hankintaohjeet, mallikohteiden tarjoukset ja tarjouspyyntölomakkeet ovat kimppahankkijoiden tukena. Opastusta voi pyytää myös alueellisilta energianeuvojilta tai Motivasta, Milja Aarni kertoo.

Ennakkokyselyn perusteella monet järjestelmätoimittajat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa olla mukana tarjoamassa laajempia toimituksia kampanjan kautta. Se, näkyykö useamman järjestelmän kertatilaus myös hinnoittelussa, jää nähtäväksi. Kampanjan kertatoimitusta edullisemmasta hinnoittelusta voi ainakin neuvotella, jos kimppahankintaan osallistuu isompi porukka samalta alueelta.

Tutustu kampanjaan: https://aurinkosahkoakotiin.fi
Kimppahankintaohjeet: https://aurinkosahkoakotiin.fi/kimppahankinta
Alueelliset energianeuvojat Motivan verkkosivuilla: Energianeuvojat maakunnissa

Motivan energianeuvonnan tavoittaa Facebookissa Asiaa energiasta -sivun Messenger-pikaviestillä tai sähköpostitse kuluttajaneuvonta@motiva.fi

Lue myös Motivan uutinen 4.3.2020:
Varovaisuutta kotimyyjien kanssa

Lisätietoja:
Motiva Oy
asiantuntija Milja Aarni
milja.aarni@motiva.fi
puh. 040 824 1711