Vantaalla asuva Peter Vollner päätti keväällä vuonna 2012 alentaa sähkölämmitteisen asuntonsa sähkönkulutusta hankkimalla aurinkosähköjärjestelmän.
”Hankintapäätös syntyi siitä, että 2000-luvun alusta lähtien energiayhtiöt nostivat vuosittain sähkö- ja sähkösiirtohintoja. Kun talomme lämmitetään suurelta osin sähköllä, sähkölasku vain nousi vuodesta toiseen huolimatta ilmalämpöpumpusta ja lämmön talteenottolaitteistosta, jotka asennettiin vuosina 2008 ja 2010. Tavoite oli alentaa sähkönkulutustamme noilla toimenpiteillä neljänneksen vuoden 2007 tasolta, joka oli noin 21 000 kWh.”
Myös maalämpöpumppu kävi Peterin mielessä, mutta se ei tullut kysymykseen sähköpattereilla lämmitettävässä kohteessa useista syistä. ”Porauskoneen pääsy puutarhaamme on lähes mahdotonta rikkomatta vanhaa kasvillisuutta. Emme halunneet varustaa koko taloamme vesiputkilla, jotka kulkevat pitkin huoneita seinien päällä. Investointikustannukset olisivat nousseet silloin pitkälle yli 20 000 €.”
Näin päädyttiin lopulta aurinkosähköön.
Tilaus tehtiin avaimet käteen –periaatteella ja asennukset toteutettiin kesällä lähes kokonaan yhden päivän aikana. Peter avusti asentajia paneeleiden kattoasennuksessa, joka vei vain muutaman tunnin. Yhteensä katolle asennettiin kahdeksan aurinkopaneelia, joiden huipputeho on yhteensä 1,94 kWp. Akustoa ei tarvita vaan oman käytön yli menevä sähkö myydään verkkoon.
” Meidän osaltamme hankintaprosessi oli varsin yksinkertainen: tarjouspyynnöt kahdelta firmalta, tarjousvertailu, toimenpidekeskustelut, tilaus ja paneelitoimitus. Toimittaja hoiti asennukset sähkötöineen, käyttöönoton ja kytkemisen Internetiin sekä myös kaikki lupa-asiat niin viranomaisten kuin energiayhtiön kanssa.”
Vantaan kaupunki on vapauttanut katon lappeen suuntaisesti asennetut aurinkosähköjärjestelmät lupatarpeesta, joten viranomaisille riitti ilmoitus järjestelmän asentamisesta. Myös yhteistyö verkkoyhtiön kanssa oli sujuvaa.
”Vaikka olimme yksi ensimmäisiä aurinkosähkön tuottajia Vantaalla, energiayhtiö oli hyvin yhteistyöhaluinen uusien aurinkosähköjärjestelmien hyväksymisessä. Aurinkosähköjärjestelmien hyväksyminen ei kuitenkaan koskenut ylituotannon ostoa. Tästä syntyi sopimus Vantaan Energian kanssa vasta vuoden 2014 puolivälissä. Siinäkin toimittaja toimi kiitettävästi, kun hän otti säännöllisesti yhteyttä energiayhtiöön, suostutellakseen sen ylimääräisen sähkön ostoon. ”
Nykyisin oman käytön yli menevän aurinkosähkön tuotannon voi myydä monille sähköyhtiöille, joten yhtiöiden vertailu kannattaa, jos verkkoon myytävän sähkön määrä on merkittävä. Usein sähköstä maksetaan sähkön pörssihintaan sidottu summa, joka on pieni verrattuna sähkön ostohintaan. Siksi suurimman hyödyn saa tuotetun sähkön siitä osuudesta, jonka käyttää itse.
Vollnerin asunnossa aurinkopaneelit on suunnattu länteen vajaan 20 asteen kulmaan. Touko-, kesä- ja heinäkuussa sähkötuotanto alkaa jo klo 6 aamulla ja kestää noin klo 22 saakka. Järjestelmä tuotti sekä vuoden 2013 että 2014 aikana 1410 kWh.
”Järjestelmän tuotto on vastannut täysin toimittajan arvioimaa sähkömäärää. Aluksi ihmettelin, onko järjestelmän toimittaja liian optimistisesti laskenut, kun ensimmäisenä täysvuonna, eli vuonna 2013, aurinkotunteja oli minusta todella paljon, jopa epätavallisen paljon. Mutta pääsin viime vuonnakin samaan tulokseen.”
Aurinkopaneelit ovat vaikuttaneet talouden sähkön käyttötottumuksiin. ”Kesällä kun tuotto on kulutusta suurempi, käynnistetään pyykki- ja astianpesukoneet usein, kun aurinkosähkötuotanto on korkeimmillaan. Lisäksi ohjataan sähkö automaattisesti lämminvesivaraajaan, mikäli veden lämpötila on laskenut alle maksimisäätöarvon.”
”Aurinkosähköjärjestelmän valvontalaitteiden avulla voidaan seurata sähkökulutusta minuuteittain. Tämän ansiosta olemme voineet optimoida vesivaraajan ja lattialämmityksen lämmitysajat ympäri vuotta sekä pesukoneiden käyttöä kesällä. Mieluummin käytämme aurinkosähköä itse kuin syötämme ylikapasiteettia verkkoon, niin kauan kun ylimääräisestä sähköstä maksetaan vain noin 3-4 c/kWh. Toisin sanoen, pyrimme omakäyttöasteen nostamiseen. Tällä hetkellä vuoden omakäyttöaste on keskimäärin noin 70 %.”
Peterillä on terveisiä muille omaa aurinkosähkön tuotantoa harkitseville:
”Jos tavoitellaan koko järjestelmän pikaista takaisinmaksuaikaa ja sen mukaan pikaista voittoa, se ei toteudu nykysähkön hinnalla, vaikka laitekustannukset ovat reilusti tulleet alas viime vuosina. Mutta jos halutaan tehdä jotain luonnon puolesta, käyttää uusiutuvaa energiaa, aurinkosähköjärjestelmä on varsin vaivaton. Sähkön tuotantoa on mielenkiintoista seurata ja se tuo hyvää mieltä.”