Ennen hankintapäätöstä

Sopiiko aurinkosähkö minulle?

Aurinkosähköä kannattaa tuottaa ensisijaisesti omaan käyttöön – käyttöveden tai tilojen lämmitykseen, jäähdytykseen, sähköauton lataukseen, kylmäsäilytykseen, valaistukseen ja laitesähköön. Kannattavuuden kannalta on olennaista, että tuotanto ja kulutus osuvat mahdollisimman hyvin samaan aikaan.

Automatiikan avulla voit ohjata tilojen ja käyttöveden lämmitystä joustavasti ja asumismukavuudesta tinkimättä. Mitä enemmän voit siirtää kulutusta päivän aurinkoisille tunneille, sitä paremmin pystyt hyödyntämään aurinkosähköjärjestelmällä tuottamaasi puhdasta sähköä. Varmista, että saat käyttöösi verkko- tai mobiilipalvelun aurinkosähkön tuoton seuraamiseen – se helpottaa kulutuksen ja tuotannon yhteensovittamista.


Omakotitaloon

Soveltuvuuteen vaikuttavia tekijöitä:

  • Omakotitalossa on sähkölämmitys (esimerkiksi suora tai vesikiertoinen sähkölämmitys, lämpöpumppu) tai vähintään käyttövesi lämpenee sähköllä.
  • Sähkönkulutus on muun syyn vuoksi myös kesäaikaan merkittävää (esim. sähköauton lataaminen).
  • Erityisen hyvin aurinkopaneelit sopivat yhteen asunnon viilennyksen kanssa.
  • Asunnon tai piharakennuksen etelä-, länsi- tai itäsuuntaiselta katon lappeelta löytyy riittävästi varjostamatonta aluetta.
  • Paneeleja voidaan asentaa myös rakennuksen seinälle tai pihamaalle, kunhan paneeleille ei tule varjostuksia.

Taloyhtiöön

Soveltuvuuteen vaikuttavia tekijöitä:

  • Kerrostaloyhtiöissä paneeleilla korvataan yhteisesti maksettavaa kiinteistösähkönkulutusta, johon kuuluvat mm. ilmanvaihtokoneiden, hissien ja yhteisten tilojen valaistuksen sähkönkulutus. Usein näiden kulutus on niin suurta, että aurinkopaneeleja kannattaa harkita.
  • Rivitaloyhtiöissä kuluu yleensä vähemmän kiinteistösähköä. Kulutusta on enemmän, mikäli yhtiössä on maalämpö tai esimerkiksi yhteiskäytössä olevat sähköauton latauspisteet.
  • Aurinkopaneeleille tulee löytyä katolta riittävästi varjostamatonta aluetta. Paneeleja on mahdollista asentaa myös esimerkiksi talon seinustalle pystyasentoon.


Entä aurinkolämpö?

Aurinkolämpöjärjestelmässä auringon lämpöä kerätään yleensä katolle sijoitetuissa aurinkokeräimissä kiertävään nesteeseen, josta lämpö viedään putkistoa pitkin lämminvesivaraajaan. Aurinkolämpökeräimillä tuotetaan yleensä pääasiassa lämmintä käyttövettä. Jos talossa on vesikieroinen lämmönjako, aurinkolämpöä voidaan ohjata lisäksi tilojen lämmitykseen.

Monessa kodissa aurinkolämpö voi olla aurinkosähköä kannattavampi vaihtoehto. Aurinkolämpöjärjestelmää kannattaa pohtia erityisesti seuraavissa tapauksissa:

– Sähkönkulutus on pieni. Tällaisia kohteita ovat yleensä pientalot, joissa käyttövesi ja tilojen lämmitys tuotetaan jollain muulla kuin sähköperusteisella lämmitysmuodolla, esimerkiksi öljyllä tai kaukolämmöllä.

– Kohteissa, joissa varjostamatonta kattopinta-alaa on niukasti. Aurinkolämpökeräimet tuottavat samalta pinta-alalta aurinkosähköpaneeleja enemmän energiaa, eivätkä varjostukset haittaa niin paljon kuin aurinkosähköä tuotettaessa. Aurinkolämmön hyötysuhde on yleensä noin 40-60%, kun se on aurinkosähköllä noin 10-20% luokkaa.

Lisätietoja aurinkolämmöstä >>

Lue lisää aurinkosähkön mitoittamisesta ja aurinkosähköpotentiaalista >>

Avaimet käteen -paketin hinnasta runsas 50 % koostuu laitteistosta, noin kolmasosa on asennus- ja sähkötöitä. Sen lisäksi pakettiin kuuluu muun muassa asennuskohteen kartoitus, laitteiston mitoitus ja suunnittelu, yhteydenpidot verkkoyhtiöön sekä kuljetukset. Asennuspakettiin kuuluvat aurinkopaneelit ja invertteri, kaapelointitarvikkeet ja paneeleiden kiinnitykseen käytettävät osat.

Vertaile tarjouksia, yrityksiä ja toimitusehtoja

Aurinkosähköjärjestelmän hankinta on helppoa ja turvallista avaimet käteen -toimituksena. Silloin sovit vastuullisen yrityksen kanssa kaikista toimitukseen liittyvistä yksityiskohdista alkukartoituksesta käytön opastukseen saakka. Se hoitaa myös lupa-asiat verkkoyhtiön suuntaan.

Kun tutkit tarjouksia, kiinnitä huomiota myös teknisiin yksityiskohtiin. Vertaa paneeleiden tehoa ja tehontuottotakuuta. Se ilmaisee ajan, jonka ajan paneelit tuottavat vähintään 80 % alkuperäisestä tuotosta. Tyypillisesti tehontuottotakuu on noin 25 vuotta. Tutustu vakiintuneiden aurinkosähköyritysten referenssikohteisiin ja kysy suosituksia. Sovi aina kirjallisesti kaikki toimitukseen liittyvät yksityiskohdat. Lue lisää vinkkejämme aurinkosähköpaketin ja -toimittajan valintaan >>

Tiedustele asennusliikkeestä, työskenteleekö siellä aurinkosähköön perehtynyt sertifioitu asentaja. Hänellä on alan peruskoulutuksen lisäksi täydennyskoulutus ja työkokemusta alalta. Lisätietoa ja sertifioitujen asentajien haku >>

Lisätietoa aurinkopaneelien rahoitus- ja hankintamalleista saat Finsolar-hankkeen sivuilta >>

Aurinkosähköä kotiin -kampanjan tarjoukset

Aurinkosähköä kotiin -kampanjassa voit vertailla omakotitaloon soveltuvan nimellisteholtaan 3-6 kWp:n ja taloyhtiöön/pk-yrityksen kiinteistöön sopivan 10-20 kWp:n aurinkosähköjärjestelmä avaimet käteen -toimitusten tietoja. Kampanjahinnat ovat voimassa vähintään 8.6.2018 saakka.

Tutustu sivustomme Tarjoukset-osiossa mallikohteisiin, joiden pohjalta yritykset ovat laskeneet kampanjan tarjoushinnat.

Pyydä tarkennettu tarjous omakotitaloosi tai kesäasuntoosi tarjouspyyntölomakkeella, niin saat suoraan yrityksiltä omaan kohteeseesi räätälöidyn, yksilöidyn tarjouksen.

Taloyhtiöissä ja pk-yrityksissä aurinkosähkön soveltuvuuden arviointi aloitetaan aina yhdessä järjestelmätoimittajien kanssa. Tätä varten voit lähettää yhteydenottopyynnön valmiilla lomakkeella sivustoltamme.

Aurinkosähköjärjestelmän lopullinen hinta määräytyy asennuskohteen vaativuuden mukaan. Kampanjan kautta pyytämiesi räätälöityjen tarjousten hintatason ja laitteiston tulee perustua yrityksen täällä antamiin tietoihin.

Lue lisää >>

Muista nämä tehdessäsi hankintaa:

1

Ota yhteys alueesi sähköverkkoyhtiöön:
laitteistoa ei saa liittää verkkoon ilman verkkoyhtiön lupaa.

2

Tee sähkön myyntiyhtiön kanssa sopimus ylijäävän aurinkosähkön ostamisesta. Yhtiöt, jotka ostavat sähköä pientuottajalta, löytyvät mm. www.sahkonhinta.fi –verkkopalvelusta (Energiavirasto)

3

Tee vertailuja ja tutustu toimijoihin. Vertaa paneeleiden tehoa ja tehontuottotakuuta. Yritysten referenssikohteet ja muiden kokemukset antavat arvokasta tietoa.

4

Verkkoon liitettävän järjestelmän sähkötyöt saa tehdä ainoastaan ammattilainen. Pyydä tarjoukset mieluiten aurinkosähköjärjestelmien asentamiseen sertifioidulta sähköasentajalta.

5

Kun teet sopimusta, sovi kirjallisesti, mitkä työvaiheet kuuluvat urakkaan. Sovi aikataulusta ja viivästymissanktioista. Huolehdi, että suunnitelmapiirrustukset ovat sopimuksen liitteenä.

6

Vaadi asentajan työn valmistuttua asianmukainen käyttöopastus ja käyttöönottopöytäkirja.