Ennen hankintapäätöstä

Sopiiko aurinkosähkö minulle?

Aurinkosähköä kannattaa tuottaa ensisijaisesti omaan käyttöön – käyttöveden tai tilojen lämmitykseen, jäähdytykseen, sähköauton lataukseen, kylmäsäilytykseen, valaistukseen ja laitesähköön. Kannattavuuden kannalta on olennaista, että tuotanto ja kulutus osuvat mahdollisimman hyvin samaan aikaan.

Automatiikan avulla voit ohjata tilojen ja käyttöveden lämmitystä joustavasti ja asumismukavuudesta tinkimättä. Mitä enemmän voit siirtää kulutusta päivän aurinkoisille tunneille, sitä paremmin pystyt hyödyntämään aurinkosähköjärjestelmällä tuottamaasi puhdasta sähköä. Varmista, että saat käyttöösi verkko- tai mobiilipalvelun aurinkosähkön tuoton seuraamiseen – se helpottaa kulutuksen ja tuotannon yhteensovittamista.


Omakotitaloon
Taloyhtiöön

Lue lisää aurinkosähkön mitoittamisesta ja aurinkosähköpotentiaalista >>

Avaimet käteen -paketin hinnasta runsas 50 % koostuu laitteistosta, noin kolmasosa on asennus- ja sähkötöitä. Sen lisäksi pakettiin kuuluu muun muassa asennuskohteen kartoitus, laitteiston mitoitus ja suunnittelu, yhteydenpidot verkkoyhtiöön sekä kuljetukset. Asennuspakettiin kuuluvat aurinkopaneelit ja invertteri, kaapelointitarvikkeet ja paneeleiden kiinnitykseen käytettävät osat.

Vertaile tarjouksia, yrityksiä ja toimitusehtoja

Aurinkosähköjärjestelmän hankinta on helppoa ja turvallista avaimet käteen -toimituksena. Silloin sovit vastuullisen yrityksen kanssa kaikista toimitukseen liittyvistä yksityiskohdista alkukartoituksesta käytön opastukseen saakka. Se hoitaa myös lupa-asiat verkkoyhtiön suuntaan.

Kun tutkit tarjouksia, kiinnitä huomiota myös teknisiin yksityiskohtiin. Vertaa paneeleiden tehoa ja tehontuottotakuuta. Se ilmaisee ajan, jonka ajan paneelit tuottavat vähintään 80 % alkuperäisestä tuotosta. Tyypillisesti tehontuottotakuu on noin 25 vuotta. Tutustu vakiintuneiden aurinkosähköyritysten referenssikohteisiin ja kysy suosituksia. Sovi aina kirjallisesti kaikki toimitukseen liittyvät yksityiskohdat.

Tiedustele asennusliikkeestä, työskenteleekö siellä aurinkosähköön perehtynyt sertifioitu asentaja. Hänellä on alan peruskoulutuksen lisäksi täydennyskoulutus ja työkokemusta alalta. Lisätietoa ja sertifioitujen asentajien haku >>

Lisätietoa aurinkopaneelien rahoitus- ja hankintamalleista saat Finsolar-hankkeen sivuilta >>

Aurinkosähköä kotiin -kampanjan tarjoukset

Aurinkosähköä kotiin -kampanjassa voit vertailla omakotitaloon soveltuvan nimellisteholtaan 3-6 kWp:n ja taloyhtiöön/pk-yrityksen kiinteistöön sopivan 10-20 kWp:n aurinkosähköjärjestelmä avaimet käteen -toimitusten tietoja. Kampanjahinnat ovat voimassa vähintään 8.6.2018 saakka.

Tutustu sivustomme Tarjoukset-osiossa mallikohteisiin, joiden pohjalta yritykset ovat laskeneet kampanjan tarjoushinnat.

Pyydä tarkennettu tarjous omakotitaloosi tai kesäasuntoosi tarjouspyyntölomakkeella, niin saat suoraan yrityksiltä omaan kohteeseesi räätälöidyn, yksilöidyn tarjouksen.

Taloyhtiöissä ja pk-yrityksissä aurinkosähkön soveltuvuuden arviointi aloitetaan aina yhdessä järjestelmätoimittajien kanssa. Tätä varten voit lähettää yhteydenottopyynnön valmiilla lomakkeella sivustoltamme.

Aurinkosähköjärjestelmän lopullinen hinta määräytyy asennuskohteen vaativuuden mukaan. Kampanjan kautta pyytämiesi räätälöityjen tarjousten hintatason ja laitteiston tulee perustua yrityksen täällä antamiin tietoihin.

Lue lisää >>

Muista nämä tehdessäsi hankintaa:

1

Ota yhteys alueesi sähköverkkoyhtiöön:
laitteistoa ei saa liittää verkkoon ilman verkkoyhtiön lupaa.

2

Tee sähkön myyntiyhtiön kanssa sopimus ylijäävän aurinkosähkön ostamisesta. Yhtiöt, jotka ostavat sähköä pientuottajalta, löytyvät mm. www.sahkonhinta.fi –verkkopalvelusta (Energiavirasto)

3

Tee vertailuja ja tutustu toimijoihin. Vertaa paneeleiden tehoa ja tehontuottotakuuta. Yritysten referenssikohteet ja muiden kokemukset antavat arvokasta tietoa.

4

Verkkoon liitettävän järjestelmän sähkötyöt saa tehdä ainoastaan ammattilainen. Pyydä tarjoukset mieluiten aurinkosähköjärjestelmien asentamiseen sertifioidulta sähköasentajalta.

5

Kun teet sopimusta, sovi kirjallisesti, mitkä työvaiheet kuuluvat urakkaan. Sovi aikataulusta ja viivästymissanktioista. Huolehdi, että suunnitelmapiirrustukset ovat sopimuksen liitteenä.

6

Vaadi asentajan työn valmistuttua asianmukainen käyttöopastus ja käyttöönottopöytäkirja.