Kimppahankinta

Kimppahankinta on Aurinkosähköä kotiin -kampanjan uusi työkalu kotitalouksille. Voitte koota naapurustossa vähintään viiden omakoti- tai paritalon hankinnat yhteen ”ostoskoriin”. Näin pääsette keskustelemaan aurinkosähköyritysten kanssa isommasta kertatoimituksesta. Kimppatoimitus on kiinnostava mahdollisuus, josta hyötyvät niin ostajat kuin myyjäkin.

Ykkösetuna on tutun naapuruston tuki. Aurinkosähkö on vaivatonta teknologiaa, mutta vaatii jonkin verran perehtymistä ennen päätöksentekoa. Yhdessä on mukavampi tutustua uuteen tekniikkaan sekä arvioida hyötyjä ja soveltuvuutta omaan kotiin.

Näin toteutatte kimppahankinnan Aurinkosähköä kotiin -kampanjassa

1

Startti

Tutustukaa ensin aurinkosähköön yhdessä vaikkapa kyläillassa. Luotettavaa taustatietoa saatte Aurinkosähköä kotiin -sivustolta sekä Motivan verkkosivuilta. Tämän jälkeen on aika arvioida, saatteko kimppatilauksen kasaan.

Kimppahankinnassa naapureiden tuki on arvokas voimavara. Voitte jakaa tehtäviä ja kysyä kaverilta, mikäli tekniikka tai hankinnan vaiheet askarruttavat. Tutustukaa ja keskustelkaa yhdessä tarjouksista ja yritysten referensseistä. Valitkaa keskuudestanne yhdyshenkilö, joka toimii linkkinä yritysten ja teidän hankintaan osallistuvien välillä.

Selvitettäviä asioita ovat mm.:

  • mitoitus: miten selvitän sähkönkulutukseni ja mitä tietoa sähköyhtiön kulutusseurantapalvelusta kannattaa hakea
  • paneelien sijoituspaikka – ilmansuunta ja mahdolliset varjostukset
  • kattorakenne ja katon tyyppi
  • kunnan lupakäytännöt (selviää kunnan rakennusvirastosta)
  • aurinkosähkön tuoton seuranta verkkosivulta tai mobiilisovelluksesta
2

Yhdyshenkilön valinta

Valitkaa porukasta henkilö, joka toimii yhdyshenkilönä yritysten suuntaan. Hänen roolinsa on seurata, että tarjouspyynnöt lähtevät ja tarjoukset saapuvat sovitussa ajassa. Yhdyshenkilön sähköpostiosoite koodina, jonka pohjalta yritykset keräävät kimppahankintaan osallistuvat tarjouspyynnöt yhteen.

Yhdyshenkilön tehtäviä ovat:

  • Antaa oman sähköpostiosoitteensa koodiksi, jonka perusteella tarjouksia antavat yritykset löytävät juuri teidän kimppahankintaan liittyvät tarjouspyynnöt.
  • Lähettää yhdessä valituille yrityksille tiedon kimppahankinnan järjestämisestä ja osallistujien lukumäärästä.
  • Voi seurata sähköpostitse, että hankintaan osallistuvat lähettävät sovitussa ajassa omat tarjouspyyntönsä yrityksille.
  • Sopii valitun yrityksen kanssa kiinteistöjen katselmuksesta ennen lopullista hankintapäätöstä ja sopimusten allekirjoitusta.

Yhdyshenkilö ei solmi sopimuksia, vastaa maksuliikenteestä tai muistakaan oikeudellisista seikoista muiden kuin oman tilauksensa osalta. Ostopäätöksen ja sopimuksen aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta tekee kukin itsenäisesti yhdessä valitun yrityksen kanssa.

3

Tarjouspyynnöt

Hyödynnätte kimppahankinnoissa Aurinkosähköä kotiin -kampanjan tarjouksia ja valmista kiinteistökohtaista tarjouspyyntölomaketta. Tutustukaa tarjouskoneen avulla alueellenne aurinkosähköjärjestelmiä toimittavien yritysten tarjouksiin ja valitkaa vähintään kaksi yritystä, joille kukin osallistuja lähettää oman tarkennetun tarjouspyyntönsä. Kimppahankintatarjouksia antavat yritykset saat näkyviin valitsemalla Lajittelu-pudotusvalikosta ”Yhteishankinta”.

Pohtikaa, kannattaisiko hankintaan osallistuvien kesken pitää yhteinen tarjouspyyntöklinikka, jossa käytte yhdessä läpi tarjouspyynnössä kysyttyjä tietoja. Mitä tarkemmin pystytte yksilöimään eri kohteet, sitä paremmin yritys pystyy tekemään teidän kohteisiinne osuvat tarjoukset.

4

Tarjousten käsittely

Yritysten tulee antaa tarkennetut tarjoukset vähintään samaan hintaan kuin sen antama kampanjahinta (€/kW) on, mutta se voi olla edullisempikin. Tarjouksesta kannattaa tarkistaa huolellisesti toimituksen sisältö (laitteet, takuut) ja ajankohta.

5

Kiinteistöjen katselmus

Kun päätätte hyväksyä yrityksen tarjouksen, sopikaa kiinteistöjen katselmus. Siinä aurinkosähkötoimittaja paikan päällä varmistaa, että mitoitus ja asennus onnistuvat tarjouspyynnön mukaisesti.

6

Sopimukset

Kukin kimppahankintaan osallistuva tekee itse sopimuksen valitsemanne yrityksen kanssa aurinkosähköjärjestelmän toimittamisesta.

7

Mistä apua kimppahankintaan?

Aurinkosähkön infoiltoja järjestetään eri puolilla Suomea. Menkää porukalla kuulolle ja kysykää siellä asiantuntijoilta vinkkejä aurinkosähkön hankintaan ja soveltuvuuden arviointiin. Infoilloista saa tietoa täältä sekä alueellisilta energianeuvojilta. Lisäksi monet kaupalliset toimijat (aurinkosähköä tarjoavat yritykset, energiayhtiöt) järjestävät esittelytilaisuuksia kevään aikana – olkaa aktiivisia ja seuratkaa ilmoittelua.

Kuluttajien energianeuvonta antaa lisätietoja ja opastusta aurinkosähkön hankintaan. Kysy neuvoa oman alueesi energianeuvojalta (yhteystiedot Motivan verkkopalvelussa) tai lähetä kysymys Motivaan kuluttajaneuvonta@motiva.fi tai Facebookissa Asiaa energiasta -sivun Messenger-palveluun.