Miksi hankkisin?

Matin talo
Matti asennutti aurinkopaneelit ja on tyytyväinen sähkön pientuottaja. Katolla on 27 m2 aurinkopaneeleita, joiden nimellisteho on 3,8 kWp. Sähköä Matilla kuluu 17 000 kWh vuodessa, josta hän nyt kattaa aurinkosähköllä noin 20 %. Järjestelmän hankintahinta oli 7000 €, josta kotitalousvähennykseen oikeuttava osuus oli 1750 €. Puhtaan sähkön ansiosta Matin hiilijalanjälki on vuosittain 600 kg keveämpi.

Aurinkosähkö on puhdasta energiaa

Aurinkopaneelit ovat yksi vähäpäästöisimmistä tavoista tuottaa sähköä. Etelä-Suomeen asennettava aurinkopaneelijärjestelmä tuottaa noin kahdessa vuodessa sen määrän energiaa, joka laitteiston tuottamiseen on kulunut. (Fraunhofer instituutin raportti). Aurinkoenergian tuottaminen on puhdasta ja päästötöntä.

Aurinkopaneeli ei tuota melua tai haitallisia päästöjä kuten savukaasuja, hiilidioksidia tai pienhiukkasia. Aurinkopaneelien käyttäjänä osallistut aktiivisesti ilmaston lämpenemisen estämiseen.

Kasvattaa energiaomavaraisuutta

Kun ryhdyt sähkön pientuottajaksi, vähenee riippuvuutesi ostosähköstä. Se on tärkeä keino, mikäli haluat suojautua mahdolliselta sähkön hinnan nousulta tulevaisuudessa. Usein taloudellisinta on, kun aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan kattamaan noin viidennes sähkön kokonaiskulutuksesta.

Ylläpito on vaivatonta ja käyttöikä on pitkä

Aurinkopaneelijärjestelmät ovat pitkäikäisiä ja vaativat vain vähän huoltoa. Usein paneeleiden valmistaja takaa, että paneelin teho on vielä 25 vuoden käytön jälkeen vähintään 80 % alkuperäisestä. Järjestelmän nopeimmin kuluva osa on invertteri, jonka käyttöiäksi lasketaan yleensä 15 vuotta.

Kannattavuus parantunut

Aurinkopaneeleiden hankkiminen voi olla taloudellisesti kannattavaa, jos paneeleille löytyy sopiva paikka ja tuotetun sähkön saa käytettyä pääosin itse. Kannattavuuteen vaikuttavaa myös sähkön hinnan ja hinnoittelun rakenteen kehitys. Tutustu Aalto-yliopiston laatimiin kannattavuuslaskelmiin FinSolar-hankkeen sivulta >>

Aurinkopaneeleiden hinnat ovat laskeneet nopeasti, mikä lyhentää investoinnin takaisinmaksuaikaa.

Arvostusta aurinkoenergiasta

Aurinkosähköllä on hyvä maine ja se voi lisätä ostajien kiinnostusta, mikäli jossakin vaiheessa olet myymässä kiinteistöä. Yhdysvalloissa on saatu viitteitä, että aurinkopaneelit myös nostavat kiinteistön arvoa. Suomessa asiaa ei ole vielä tutkittu.

Edelläkävijän teknologiaa

Aurinkosähkön merkitys kasvaa entisestään energiamarkkinoiden muuttuessa yhä hajautetumpaan suuntaan. Kun tuotat itse sähköä ja hyödynnät kulutuksenohjausta, seuraat aktiivisesti omaa kulutustasi ja ajoittumista.

Aurinkoenergian tuottaminen itse on sekä hyödyllistä että kiinnostavaa. Voit oppia uudesta teknologiasta ja seurata aktiivisesti omaa tuotantoa ja kulutusta.

Aurinkosähköllä tyytyväiset käyttäjät

Aurinkosähkön käyttäjillä on hyvää kerrottavaa päätöksestään hankkia aurinkopaneelit. Lue täältä kokemuksia >>

Haluaisitko olla energiaomavarainen?

Aurinkosähkö on ympäristöteko, joka on pitkäaikainen ja hyvä sijoitus. Varaudu tulevaisuuteen ja ala tuottamaan omaa sähköä!