Remonttikesä tuo kulkukauppiaat ovelle

Tänä keväänä rakennustarvikemyymälöissä on käynyt vilske, kun suomalaiset ovat korona-aikana keskittyneet kodin ja mökin kunnostukseen. Jos portilla kolkuttaa kiertävä kotimyyjä, joka tarjoaa remontteja tai aurinkopaneeleita suoramyyntinä, kaupat kannattaa tehdä vasta huolellisen perehtymisen ja harkinta-ajan jälkeen, muistuttaa kuluttajien energianeuvonta.

Maltti on valttia kaikissa suuremmissa kodin hankinnoissa ja remonteissa. Mitä paremmin perehtyy yksityiskohtiin, sitä varmemmin hankinta soveltuu tarpeeseen.

– Riskin paikkoja on paljon ja usein liika kiire kaupanteossa kostautuu. Talon teknisten järjestelmien uudistus ja remontit edellyttävät hyvää lähtötilanteen ja soveltuvuuden selvittämistä. Kuluttajan edun mukaista on pyytää useampia tarjouksia ja vertailla hinnan lisäksi laitteiden takuita ja huollettavuutta sekä yritysten taustoja, kehottaa Motivan asiantuntija Teemu Kettunen.

Aurinkosähköbuumi näkyy kotimyyntitarjonnassa

Kuluttajilta saatujen yhteydenottojen perusteella aurinkosähkön kotimyynti saattaa johtaa väärin mitoitettujen ja peräti kokonaan kohteeseen soveltumattomien järjestelmien hankintaan. Kun kysymyksessä on tuhansien eurojen investointi, ei mielipahalta välty millään.

Pelkästään kotitalouslaitteiden sähkönkulutusta varten verkkoon kytkettävä aurinkosähköjärjestelmä on turhan järeä. Sen sijaan sähköllä tai lämpöpumpulla lämpiävässä omakotitalossa omalla pientuotannolla voi kannattavasti korvata noin viidenneksen sähkön vuosikulutuksesta.

– Soveltuvuus tutkitaan tarkoista tunti- ja päiväkohtaisista kulutustiedoista. Näitä tietoja ei ole muualla kuin sähköyhtiössä ja tietoihin pääsee käsiksi vain sähkösopimuksen solmija eli asiakas itse. Jos myyjä tekee mitoituksen vaillinaisilla tiedoilla, se tuskin perustuu faktoihin, Motivan asiantuntija Milja Aarni arvelee.

Aurinkosähköhankinnoissa luotettavaa hankintatietoa voi lukea Motivan Aurinkosähköä kotiin -kampanjasivustolta. Mallikohteiden tarjousten pohjalta saa hyvän käsityksen kilpailukykyisistä toimituksista. Omakotitaloon soveltuvat avaimet käteen -järjestelmät maksavat keskimäärin 1 560 euroa kilowattia kohden. Hinta on pudonnut yli kymmenen prosenttia viime vuodesta.

Energianeuvoja opastaa, mutta ei myy

Motiva ja Energiaviraston alueelliset energianeuvojat antavat tietoa kuluttajille kodin energiaremonteista, energiatehokkuuden parantamisesta ja uusiutuvan energian käytöstä kotitalouksissa. Energianeuvojat opastavat erilaisiin kotitalouksiin soveltuvista teknisistä ratkaisuista ja kannattavuudesta.

– Motiva on virheellisesti kytketty erilaisiin tarkastus- ja arviointikäynteihin sekä palvelujen myyntisuosituksiin. Kotikäynnit, yksittäisten kohteiden kilpailutukset tai hankintapäätökset eivät kuulu Motivan tai energianeuvojan toimenkuvaan. Tällaisesta toiminnasta voi ilmoittaa suoraan meille, Teemu Kettunen sanoo.

Ohjeita energiaremonttien hankintaan:
Vinkkejä energiaremonttiin ja hankintoihin

Alueellisten energianeuvojien yhteystiedot:
Energianeuvojat maakunnissa

Tietoa aurinkosähköstä:
https://aurinkosahkoakotiin.fi

Lisätiedot:

Motiva Oy
asiantuntija Teemu Kettunen
teemu.kettunen@motiva.fi
puh. 050 568 9445

Motiva Oy
asiantuntija Milja Aarni
milja.aarni@motiva.fi
puh. 040 824 1711