Aurinkosähköä omakotitaloon Halikossa

Aurinkopaneelien kiinnitys alumiinikiskoihin

Invertterin asennus

 

 

 

 

 

 

 

Valkoisen tiilitalon autotallin katolla kiiltää syysauringossa 20 aurinkopaneelia, jotka tuottavat talon omistajalle edullista sähköä mm. tallissa majailevan sähköauton lataamiseen. Aurinkosähköjärjestelmä on viimeisin hankinta talon omistajien listalla, jolla talon energian käyttöä on tehostettu kuluneiden yli 20 vuoden aikana. Aikanaan vuonna 2000 valmistunut talo lämpeni varaavalla sähkölämmityksellä ja käytössä oli yli 1500 litran yösähkövaraaja. Nyt talo lämpenee maalämmöllä ja käytössä on myös ilmalämpöpumppu. Alkuperäistä varaavaa tulisijaa käytetään talviaikaan kovimmilla pakkasilla.  

Oliko syy aurinkosähkön hankintaan selvä vai miksi hankkeeseen ryhdyitte? 

”Aurinkosähkö oli niin sanotusti se viimeinen “härpäke”, jolla voimme vaikuttaa ostosähkönkulutukseen, ja jota emme vielä olleet hankkineet. Tarkoitus oli alun perinkin hankkia aurinkosähkö, kunhan maalämpöjärjestelmä olisi tullut maksettua noin neljän vuoden päästä”, kertoo talon omistaja. 

”Päätimme nopeuttaa aikataulua tulevan talven mahdollisen sähköpulan vuoksi.” 

Autotallin katolle asennettiin yhteensä 20 paneelia. Koko kattopintaa ei otettu käyttöön, mutta järjestelmä mahdollistaa lisäpaneelien asennuksen mikäli siihen tulee tarvetta.  

”Olisimme asennuttaneet koko kapasiteetin nyt samalla kerralla, mutta rajoitteeksi tuli tarvittavan invertterin hankkiminen – tarvittavan kokoista laitetta ei vain ollut saatavilla”, tarkentaa omistaja. 

Järjestelmän ja asennukset toimitti paikallinen yritys, johon talon omistajat päätyivät vertailun ja suositusten kautta.  

”Hankimme järjestelmistä tietoa verkosta ja kyselimme tuttavien kokemuksia. Kävimme kahdessa paikallisessa yrityksessä, joiden tiesimme kokemuksesta olevan hyviä. Järjestelmän valinnassa luotimme pitkälti valitun yrityksen saamiin suosituksiin. Tämän järjestelmän valitsemalla voimme tarvittaessa lisätä paneelien määrää ja lisätä modulaarisesti uusia ominaisuuksia ja älykkyyttä.”  

Valintaan vaikuttivat myös hinta sekä paneelien saatavuus. 

”Nämä paneelit saimme vielä nyt syksyksi toimitukseen, toisissa vaihtoehdoissa olisi voinut mennä ensi kevääseen.” 

Tarjousta varten kannattaa toimittaa yritykselle riittävät tiedot. Halikon kohteesta omistaja toimitti asennuspaikasta katon tietojen (kattomateriaali ja pinta-ala) lisäksi kuvia asennuspaikasta eri aikoina päivästä, jotta mahd. varjostukset voidaan nähdä.  

”Mitoitusta varten tarvitaan myös tiedot tehon tarpeesta, jotta nähdään, kuinka iso voimala tarvitaan, sekä se mistä voidaan ohjata syöttö invertterille”, tarkentaa järjestelmää asentanut Jyri Peippo. Hyvät tiedot kohteesta auttavat hyvän tarjouksen tekemisessä.  

Asennus on kuin palapelin kokoamista 

Yritys teki järjestelmän asennustyöt syyskuussa parissa päivässä. Ensimmäisenä päivänä asennettiin paneelien kattokiinnikkeet ja itse paneelit sekä vietiin invertteri autokatokseen. Seuraavana päivä tehtiin piuhojen vedot ja kytkettiin invertteri. 

”Yleisesti työhön menee noin 1-2 vrk kahdelta asentajalta. Asennusaikaan vaikuttaa eniten katon jyrkkyys ja korkeus sekä sääolosuhteet. Myös kattotyyppi vaikuttaa: esim. tiilikattokiinnikkeet ovat huomattavasti nopeampia asentaa kuin peltikattokiinnikkeet”, kertoo Jyri Peippo. 

Kevät näyttää järjestelmän tehon 

Käyttölupa järjestelmälle annettiin noin kolme päivää asennusten jälkeen kun verkkoyhtiö sai huoltoliikkeeltä tarvittavat käyttöpaikkatiedot sähkönsiirtosopimusta varten.  

”Meistä tuli sähkön pientuottajia noin viikossa siitä, kun paneelit oli saatu asennettua ja kytkettyä.” 

Loka-marraskuun aikana järjestelmä on ollut toiminnassa liki 450 tuntia ja tuotto on syksyn pimenevinä päivinä ollut liki 213 kWh.  

”Talvea vasten tuotto-odotukset eivät ole korkealla, joten kevätaurinkoa täällä odotetaan”, naurahtaa talon omistaja. 

Teksti: Motiva Oy, Kuvat: Motiva Oy/Jari Aalto

 

Aurinkosähköjärjestelmän tekniset tiedot: 

Invertteri: Fronius SYMO 6.0-3 Light 

Kiinnitysjärjestelmä: Oriman Easyrail 

Paneelit: 20kpl JaSolarin Mono 370W HC Black