Aurinkosähköselvitys

Taloyhtiön kannattaa teettä ennen aurinkosähköjärjestelmän hankintapäätöstä selvitys järjestelmän soveltuvuudesta, mitoituksesta ja kannattavuudesta aihepiiriin perehtyneellä asiantuntijalla. Selvitys auttaa myös hankinnan päättämisestä yhtiökokouksessa ja järjestelmän kilpailuttamisessa. Selvitys on hyvä teettää ensisijaisesti järjestelmätoimittajista riippumattomalla taholla, mutta se voidaan harkinnan mukaan teettää myös luotettavaksi todetulla järjestelmätoimittajalla.

Selvityksen toteuttavan asiantuntijan kanssa kannattaa keskustella aluksi selvityksen lähtökohtiin vaikuttavat tekijät kuten:

  • tuleeko taloyhtiö hyödyntämään aurinkosähkön hyvityslaskentaa
  • arvioidaanko lähitulevaisuudessa asennettavien sähköautojen latauspisteiden vaikutusta mitoitukseen
  • onko taloyhtiön sähkönkulutukseen odotettavissa merkittäviä muutoksia lähivuosina (esim. lämpöpumppuinvestointi)
  • mahdollisen lumenpudotustarpeen vaikutukset järjestelmän toteutukseen

Selvityksessä voidaan esimerkiksi arvioida aurinkopaneeleille soveltuva alue katolla, suositeltava aurinkosähköjärjestelmän teho ja paneeleiden sijoittelu sekä tehdä hankinnan budjetti- sekä kannattavuusarviot.

Selvityksen tulisi pohjata mahdollisimman tarkkaan, mielellään tuntitasoiseen arvioon taloyhtiön sähkönkulutuksesta. Sähköverkkoyhtiön kulutusseurantapalvelusta on yleensä ladattavissa kiinteistösähköliittymän kulutushistoriatiedot tuntitasolla esimerkiksi edelliseltä vuodelta. Jos taloyhtiössä tullaan ottamaan käyttöön aurinkosähkön hyvityslaskentapalvelu, mitoituksessa tulee huomioida myös huoneistojen sähkönkulutukset.