Luvat ja sopimukset

Selvitä hyvissä ajoin aurinkosähköjärjestelmään asentamiseen liittyvät lupakäytännöt. Muista lisätä järjestelmä myös kotivakuutukseesi.

Toimenpidelupa

Toimenpideluvan tarpeen selvittäminen on ensimmäisiä vaiheita hankintaa suunniteltaessa. Aurinkopaneelien asentaminen on monin paikoin vapautettu toimenpide- tai rakennusluvasta, mutta asia kannattaa aina tarkistaa etukäteen kunnan rakennusvalvonnasta.

Liittämislupa sähköverkkoon

Verkkoon kytkettävä aurinkosähköjärjestelmä tarvitsee aina liittämisluvan sähköverkkoyhtiöltäsi. Yleensä aurinkosähköjärjestelmän avaimet käteen -toimittaja hoitaa yhteyden verkkoyhtiöön ja toimittaa vaadittavan pientuotannon yleistietolomakkeen asiakkaan puolesta.

Paikalliseen verkkoyhtiöön kannattaa olla yhteydessä jo suunnitteluvaiheessa. Sieltä saat tarkat ohjeet aurinkosähköjärjestelmän liittämisestä verkkoon sekä sähköverkkoliitännän ja laitteiston muiden ominaisuuksien teknisistä vaatimuksista. Sähköverkkoyhtiöltä saat esimerkiksi tietää aurinkosähköjärjestelmän suurimman invertteritehon, joka sähköliittymääsi sallitaan liitettävän. Standardeilla varmistetaan, ettei sähköverkossa työskenteleville asentajille aiheudu hengenvaaraa ja että verkon jännitteen laatu pysyy riittävän hyvänä sekä sinulle että naapureillesi. Asennustyöt saa tehdä vain sähköalan ammattilainen.

Lisätietoa ja pientuotannon yleistietolomakkeen löydät Energiateollisuus ry:n sivuilta.

Etkö tiedä sähköverkkoyhtiötäsi?

Alueellasi sähkön siirrosta vastaavan sähköverkkoyhtiön nimen ja yhteystiedot löydät esimerkiksi laskusta. Voit myös hakea verkkoyhtiön Energiaviraston ylläpitämästä Sähkön hinta -verkkopalvelusta käyttöpaikan postinumeron perusteella.

Aurinkosähköjärjestelmän lisääminen kotivakuutukseen

Aurinkosähköjärjestelmä, jonka paneelit on asennettu talon katolle, voidaan todennäköisesti liittää osaksi kotivakuutusta helposti ilmoittamalla aurinkovoimalasta vakuutusyhtiöön. Käytännöt voivat kuitenkin vaihdella vakuutusyhtiöiden välillä, joten kotivakuutukseen liittämisen mahdollisuus ja sen vaikutukset vakuutusehtoihin tulee tarkastaa vakuutusyhtiöstä.