Luvat ja sopimukset

Luvat ja sopimukset

Selvitä hyvissä ajoin aurinkosähköjärjestelmään asentamiseen liittyvät lupakäytännöt. Muista lisätä järjestelmä myös kotivakuutukseesi tai taloyhtiön vakuutukseen.

Toimenpidelupa

Toimenpideluvan tarpeen selvittäminen on ensimmäisiä vaiheita hankintaa suunniteltaessa. Aurinkopaneelien asentaminen on monin paikoin vapautettu toimenpide- tai rakennusluvasta, mutta asia kannattaa aina tarkistaa etukäteen kunnan rakennusvalvonnasta.

Liittämislupa sähköverkkoon

Verkkoon kytkettävä aurinkosähköjärjestelmä tarvitsee aina liittämisluvan sähköverkkoyhtiöltäsi. Yleensä aurinkosähköjärjestelmän avaimet käteen -toimittaja hoitaa yhteyden verkkoyhtiöön ja toimittaa vaadittavan pientuotannon yleistietolomakkeen asiakkaan puolesta.

Paikalliseen verkkoyhtiöön kannattaa olla yhteydessä jo suunnitteluvaiheessa. Sieltä saat tarkat ohjeet aurinkosähköjärjestelmän liittämisestä verkkoon sekä sähköverkkoliitännän ja laitteiston muiden ominaisuuksien teknisistä vaatimuksista.

Sähköverkkoyhtiöltä saat esimerkiksi tietää aurinkosähköjärjestelmän suurimman invertteritehon, joka sähköliittymääsi voidaan asentaa ilman sähkön jakeluverkkoon tarvittavia muutoksia. Standardeilla varmistetaan, ettei sähköverkossa työskenteleville asentajille aiheudu hengenvaaraa ja että verkon jännitteen laatu pysyy riittävän hyvänä sekä sinulle että naapureillesi. Asennustyöt saa tehdä vain sähköalan ammattilainen.

Lisätietoa ja pientuotannon yleistietolomakkeen löydät Energiateollisuus ry:n sivuilta.

Etkö tiedä sähköverkkoyhtiötäsi?

Alueellasi sähkön siirrosta vastaavan sähköverkkoyhtiön nimen ja yhteystiedot löydät esimerkiksi laskusta. Voit myös hakea verkkoyhtiön Energiaviraston ylläpitämästä Sähkön hinta -verkkopalvelusta käyttöpaikan postinumeron perusteella. Sieltä löydät myös yhtiöt, jotka ostavat ylijäämäsähköä.

Siirry Sähkön hinta -sivustolle >>

Vakuutukset

Aurinkosähköjärjestelmä, jonka paneelit on asennettu kiinteästi talon katolle tai seinälle, voidaan todennäköisesti liittää olemassa olevaan koti- tai kiinteistövakuutukseen sekä maatilalla osaksi maatilavakuutusta. Maa-asennuksena tehdylle aurinkosähköjärjestelmälle voi hakea vakuutusta eri yhtiöiden käytäntöjen mukaan esimerkiksi osana kiinteistön irtaimistoa.

Selvitä ajoissa vakuutusyhtiösi käytännöt, ehdot ja suojeluohjeet, jotta vakuutuksesi on ajan tasalla aurinkosähköhankinnan jälkeenkin.

Lue Näkökulmia-blogista lisää >>