Selvitä nämä ennen hankintapäätöstä

Kotiautomaatio auttaa hyödyntämään oman aurinkosähkön

Automatiikan avulla voit ohjata tilojen ja käyttöveden lämmitystä joustavasti ja asumismukavuudesta tinkimättä. Mitä enemmän voit siirtää kulutusta päivän aurinkoisille tunneille, sitä paremmin pystyt hyödyntämään aurinkosähköjärjestelmällä tuottamaasi puhdasta sähköä.

Aurinkosähköä varten on kehitetty ohjausjärjestelmiä, jotka ohjaavat esimerkiksi käyttövesivaraajan sähkövastusta reaaliaikaisesti sen mukaan kuinka paljon paneeleiden sähköntuotto ylittää asunnon sähkönkulutuksen. Näin ylijäämäsähköä voidaan varastoida lämmöksi käyttövesivaraajaan.

Varmista, että saat käyttöösi verkko- tai mobiilipalvelun aurinkosähkön tuoton seuraamiseen – se helpottaa kulutuksen ja tuotannon yhteensovittamista.

Tietoa kotiautomaatiosta ja kulutuksen ohjauksesta Motivan verkkosivuilla >> 

Aurinkosähköä kotiin -yritykset alueellasi

Aurinkosähköjärjestelmästä kannattaa pyytää useampia tarjouksia, jotta löydät hinnaltaan ja toimitusehdoiltaan itselle sopivimman toimittajan. Yritysten löytäminen on helppoa Aurinkosähköä kotiin -kampanjan yrityskatalogista.

Voit hakea toimittajia toimitusalueen perusteella. Avaamalla yrityksen tietolomakkeen saat tietoa siitä, minkä valmistajien paneeleita, inverttereitä ja muita laitteita yritys toimittaa. Lisäksi voit tarkistaa, tarjoaako yritys kulutuksen ohjausratkaisuja asennuksineen ja käyttöotto-opastuksineen, akkujärjestelmiä tai muita aurinkosähkötoimitukseen liittyviä palveluja.

Aurinkosähköä kotiin -kampanjassa mukana olevat yritykset:

  • tarjoavat avaimet käteen -toimituksen
  • kuuluvat Luotettava kumppani -järjestelmään tai toimittavat vastuuvakuutuksiin, veroihin ja sosiaaliturvamaksuihin liittyvät dokumentit kampanjan järjestävälle Motivalle tarkastettaviksi
  • sitoutuvat osallistumisehtoihin, joiden tarkoituksena on ehkäistä säädösten vastaisten ja Suomen oloihin soveltumattomien järjestelmien toimittaminen asiakkaille

Aurinkosähköä kotiin -kampanjan kautta annettavien tarjousten avaimet käteen -toimitukset sisältävät:

  • Tarvittavien lisätietojen kartoitus kohteesta ja tarvittavat kuormituslaskelmat
  • Asiakkaan kohteeseen sopiva mitoitus
  • Yhteydenpito verkkoyhtiöön (pientuotannon yleistietolomake ja tarvittavat luvat käyttöönottoon)
  • Järjestelmän toimitus ja asennus toimintavalmiiksi
  • Käyttöönottotarkastuspöytäkirja ja käyttöopastus asiakkaalle
  • Aurinkosähköjärjestelmän sähköntuoton seuranta internet-yhteyden kautta tietokoneella ja/tai mobiililaitteella.

Hyödynnä valmista tarjouspyyntölomaketta

Käytössäsi on Aurinkosähköä kotiin -kampanjan tarjouspyyntölomake, jonka avulla saat varmimmin vertailukelpoisia tarjouksia yrityksiltä. Mitä tarkemmin vastaat tarjouspyyntölomakkeen kysymyksiin, sitä tarkempia tarjouksia saat.

Voit lähettää yhdellä kertaa sähköisen tarjouspyynnön valitsemillesi viidelle yritykselle suoraan verkkopalvelusta, ja yritykset vastaavat sinulle sähköpostiisi.

Tutustu tarjouspyyntölomakkeeseen ja selvitä siinä kysytyt asiat ennakkoon >>

Tutki tarjoukset tarkasti

Lue aina huolellisesti saamasi tarjoukset ja pyydä tarvittaessa tarkennuksia. Kiinnitä huomiota sekä laitteiden että asennuksen teknisiin yksityiskohtiin. Varmista, että saat käyttöösi hyvän verkko- tai mobiilisovelluksen sähköntuoton seuraan, kattavan käyttöopastuksen sekä allekirjoitetun dokumentaation käyttöönottotarkastuksesta. Tarkista toimituksen kokoonpano, käyttöönottopalvelut sekä takuut asennukselle ja laitteille.

Lisäksi on tärkeää varmistaa, että asennustyön tekevillä on oikeudet ja perehtyneisyyttä aurinkosähköjärjestelmän asentamiseen.

Muista nämä tehdessäsi hankintaa:

1

Ota yhteys alueesi sähköverkkoyhtiöön: laitteistoa ei saa liittää verkkoon ilman verkkoyhtiön lupaa.
Lue tarkemmin luvista ja sopimuksista >> 

2

Tee sähkön myyntiyhtiön kanssa sopimus ylijäävän aurinkosähkön ostamisesta. Yhtiöt, jotka ostavat sähköä pientuottajalta, löytyvät mm. Energiaviraston Sähkön hinta -verkkopalvelusta.
Energiaviraston sahkonhinta.fi-verkkosivut >>

3

Tee vertailuja ja tutustu toimijoihin. Vertaa paneeleiden ja invertterin sekä asennusten takuuehtoja. Yritysten referenssikohteet ja muiden kokemukset antavat arvokasta tietoa.

4

Verkkoon liitettävän järjestelmän sähkötyöt saa tehdä ainoastaan sähköalan ammattilainen. Tarkasta aurinkosähköjärjestelmän asentavan yrityksen oikeudet tehdä sähkötöitä Tukesin toiminnanharjoittajarekisteristä.

5

Kun teet sopimusta, sovi kirjallisesti, mitkä työvaiheet kuuluvat urakkaan. Sovi aikataulusta ja viivästymissanktioista. Huolehdi, että suunnitelmapiirrustukset ovat sopimuksen liitteenä.

6

Vaadi asentajan työn valmistuttua asianmukainen käyttöopastus ja allekirjoitettu käyttöönottopöytäkirja.