Vaihtoehtona aurinkolämpö

Mikäli sähkönkulutus on vähäistä, aurinkolämpö voi olla kannattavampi vaihtoehto kuin aurinkosähköjärjestelmä. Aurinkolämpöjärjestelmässä auringon lämpöä kerätään yleensä katolle sijoitetuissa aurinkokeräimissä kiertävään nesteeseen, josta lämpö viedään putkistoa pitkin lämminvesivaraajaan. Aurinkolämpökeräimillä tuotetaan yleensä pääasiassa lämmintä käyttövettä. Jos talossa on vesikiertoinen lämmönjako, aurinkolämpöä voidaan ohjata lisäksi tilojen lämmitykseen.

Aurinkolämpöjärjestelmä koostuu aurinkokeräimestä, ohjausyksiköstä, varaajasta ja pumpusta.

Aurinkolämpöjärjestelmää kannattaa pohtia erityisesti seuraavissa tapauksissa:
  • Sähkönkulutus on pieni. Tällaisia kohteita ovat yleensä pientalot, joissa käyttövesi ja tilojen lämmitys tuotetaan jollain muulla kuin sähköperusteisella lämmitysmuodolla, esimerkiksi öljyllä tai kaukolämmöllä.
  • Kohteissa, joissa varjostamatonta kattopinta-alaa on niukasti. Aurinkolämpökeräimet tuottavat samalta pinta-alalta aurinkosähköpaneeleja enemmän energiaa, eivätkä varjostukset haittaa niin paljon kuin aurinkosähköä tuotettaessa. Aurinkolämmön hyötysuhde on yleensä noin 40-60%, kun se on aurinkosähköllä noin 10-20% luokkaa.

Lisätietoja aurinkolämmöstä Motivan verkkopalvelussa >>