Näin onnistut aurinkosähkön hankinnassa

Tutustu aina huolellisesti saamiesi tarjousten yksityiskohtiin ja vertaile toimittajia. Kun teet todennettaviin faktoihin perustuvan ostopäätöksen, saat parhaan hyödyn puhtaan energian hankinnastasi.

Vinkkejä ostajalle

1

Hanki luotettavalta toimijalta

 • Vertaile toimitusten sisältöjä ennen ostopäätöstä: mitä laitteita ja komponentteja toimituksessa käytetään, millaiset takuut tuotteille ja asennukselle ilmoitetaan, mikä on toimituksen kokonaishinta ja kuinka se on eritelty?
 • Pyydä suosituksia ja referenssikohteita. Myös naapureilta ja tuttavilta kannattaa kysellä kokemuksia ja suosituksia.
 • Selvitä ennakkoon, miten urakoitsija suunnittelee suosittelee toteutettavaksi esimerkiksi paneelien kiinnityksen ja johdotusten suojauksen – näillä on iso merkitys aurinkosähköjärjestelmän turvallisuudessa. Lue lisää Huolto ja turvallisuus -sivulta >>
 • Kotimyynnissä on riskinsä: älä tee hankintapäätöstä yhdeltä istumalta ilman huolellista tutustumista ehtoihin ja taustoihin.
  Tutustu kotimyyntiin liittyviin ohjeisiin Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilla >> 
2

Suunnittelu ja asennus

3

Paneelit ja muu laitteisto

 • Tarkista paneelien tehontuottotakuu. Tehontuottotakuu voi olla annettu esimerkiksi likimain lineaarisena 25 vuodelle, mutta jäljellä oleva taattu teho voi vaihdella noin 80 ja yli 90 prosentin välillä. Toisinaan takuu annetaan 30 vuoden ajanjaksolle.
 • Selvitä, miten yhden paneelin varjostuminen tai vikaantuminen vaikuttaa koko järjestelmän tuottoon. Älykkäässä järjestelmässä yhden paneelin varjostuminen tai vioittuminen ei vaikuta muiden paneelien tuottoon.
  Lue lisää tuotannon optimoinnista (Power optimizer) ja mikroinverttereistä Laitteet-sivulta >>
4

Käyttöönotto

 • Varmistu, että järjestelmätoimittajalla on palveleva ja asiantunteva asiakastuki sekä hankinta- ja asennusvaiheessa että käyttöönotossa ja takuuaikana. Toimituspakettiin kuuluu käyttöönottopöytäkirja, mittauspöytäkirja, käyttöohje sekä käyttäjän opastus.
 • Tarkista, että voit järjestelmän tuottoa seurata internet-sovelluksella tai puhelimen applikaatiolla, ja että saat opastuksen sen käyttöön. Älykkäässä aurinkosähköjärjestelmässä pystyt seuraamaan järjestelmän jokaisen paneelin tuottoa erikseen, jolloin vialliset tai vaillinaisesti tuottavat paneelit havaitsee helposti. Pätevä sovellus myös hälyttää viasta sähköpostitse tai applikaatiossa.
5

Takuut

 • Tutki, millaisista osista kokonaistakuu muodostuu. Kattavaan takuuseen sisältyy tuote tai sen vioittunut osa, rahti ja asennus.
 • Tarkista myös aurinkopaneeleiden ja invertterin takuuaika sekä invertteriin liittyvät ohjelmistopäivitykset.