Näin onnistut aurinkosähkön hankinnassa

Aurinkosähköjärjestelmän hankinta on helppoa ja turvallista avaimet käteen -toimituksena. Paketeissa ja toimitusehdoissa on kuitenkin toimittajakohtaisia eroja. Tutustu aina huolellisesti tarjouksen yksityiskohtiin ja vertaile toimittajia. Kun teet todennattaviin faktoihin perustuvan ostopäätöksen, saat parhaan hyödyn puhtaan energian hankinnastasi.

Vinkkejä ostajalle

1

Hanki luotettavalta toimijalta

>> Tee vertailuja ennen ostopäätöstä: tutki yrityksiä, toimituspakettien sisältöä ja tuotto- ja asennustakuita sekä hintoja.

>> Pyydä suosituksia ja referenssikohteita, tutki taustoja.

>> Tarkista, että yrityksessä tai sen käyttämällä alihankkijalla on koulutetut ja mielellään aurinkosähkön asentamiseen sertifioidut asentajat. Lisätietoa ja sertifioitujen asentajien haku Motivan verkkosivuilla >>

>> Kotimyynnissä on riskinsä: älä tee hankintapäätöstä yhdeltä istumalta ilman huolellista tutustumista ehtoihin ja taustoihin. Tutustu kotimyyntiin liittyviin ohjeisiin Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilla >>

2

Suunnittelu ja asennus

>> Tarkimman mitoituksen saa, kun se perustuu tuntikulutukseen. Kuukausikulutuksella tehtävä mitoitus ei ole riittävän tarkka, mikä voi johtaa järjestelmän ylimitoitukseen. Pyydä sähköyhtiöstäsi tai lataa kulutusseurantapalvelusta tuntikulutustiedot koko vuodelta suunnittelijaa varten.

>> Edellytä, että vesikattoon ei tehdä reikiä kiinnitystelineiden asennusta varten.

>> Varmista, että paneelien kiinnitys täyttää Suomen lumikuormavaatimukset. Jos paneelit kiinnitetään vain lyhyiltä sivuilta tai kulmista, on mahdollista etteivät paneelit kestä lumikuormaa. Paneelivalmistajan asennusohjeessa on tiedot kiinnityksestä sekä siitä, millaisen lumikuorman ko. kiinnitys kantaa. Suomessa vaadittava kantavuus on tyypillisesti 2,5-3,5 kN/m2. Vain länsirannikolla ja Ahvenanmaalla lumikuorma voi olla alle 2,5 kN/m2.

3

Paneelit ja muu laitteisto

>> Tiedustele, voitko saada paneelikohtaisen tehoraportin. Sen avulla voit varmistaa, että paneelin teho on testattu ja todennettu vähintään yhtä suureksi kuin ilmoitettu nimellisteho (kWp).

>> Tarkista paneelien tehontuottotakuu tehontuottokäyrästä. Eri valmistajien paneeleilla voi olla yhtä pitkä tehontuottotakuu, yleensä 25 vuotta, mutta teho laskee tässä ajassa eri tavoin. Paneeli, jonka tehon aleneminen painottuu käyttöiän alkuvaiheeseen, tuottaa käyttöikänsä aikana vähemmän sähköä kuin tasaisesti tehoa menettävä paneeli. Ks. esimerkki tehottuottokäyrästä (tuottotakuukäyrä) alta.

>> Selvitä, miten yhden paneelin varjostuminen tai vikaantuminen vaikuttaa koko järjestelmän tuottoon. Älykkäässä järjestelmässä yhden paneelin vioittuminen ei vaikuta muiden paneelien tuottoon. Lue lisää tuotannon optimoinnista (Power optimizer) täältä >>

>> Kysy toimittajalta, onko paneeleilla valmistusmaatodistus.

Kahden erilaisen paneelin tehontuottokäyrät.

4

Käyttöönotto

>> Varmistu, että järjestelmätoimittajalla on palveleva ja asiantunteva asiakastuki sekä hankinta- ja asennusvaiheessa että käyttöönotossa ja takuuaikana. Asiakastuki huolehtii yhteydenpidosta ja luvista kunnan ja verkkoyhtiön suuntaan sekä opastaa verotukseen ja isompien järjestelmien investointitukiin ja kiinteistövakuutuksiin liittyvissä asioissa. 

>> Toimituspakettiin kuuluu käyttöönottopöytäkirja, mittauspöytäkirja sekä käyttäjän opastus. 

>> Tarkista, että järjestelmän tuottoa voi seurata internet-sovelluksella tai puhelimen applikaatiolla, ja että saat opastuksen sen käyttöön. Älykkään aurinkosähköjärjestelmän tapauksessa pystyt seuraamaan järjestelmän jokaisen paneelin tuottoa erikseen, jolloin vialliset tai vaillinaisesti tuottavat paneelit havaitsee helposti. Pätevä sovellus myös hälyttää viasta sähköpostitse tai applikaatiossa.  

5

Takuut

>> Tutki, millaisista osista kokonaistakuu muodostuu. Kattavaan takuuseen sisältyy tuote tai sen vioittunut osa, rahti ja asennus.  

>> Tarkista myös invertterin (ks. kokoonpanosivulta lisätietoja) takuuaika sekä siihen liittyvät ohjelmistopäivitykset.