Selvitä nämä ennen hankintapäätöstä

Kotiautomaatio auttaa hyödyntämään oman aurinkosähkön

Automatiikan avulla voit ohjata tilojen ja käyttöveden lämmitystä joustavasti ja asumismukavuudesta tinkimättä. Kotiautomaation sijaan kuormanohjausta voidaan tehdä esimerkiksi kellokytkimellä tai releohjauksella. Mitä enemmän voit siirtää kulutusta päivän aurinkoisille tunneille, sitä paremmin pystyt hyödyntämään aurinkosähköjärjestelmällä tuottamaasi puhdasta sähköä.

Aurinkosähköä varten on kehitetty ohjausjärjestelmiä, jotka ohjaavat esimerkiksi käyttövesivaraajan sähkövastusta reaaliaikaisesti sen mukaan kuinka paljon paneeleiden sähköntuotto ylittää asunnon sähkönkulutuksen. Näin ylijäämäsähköä voidaan varastoida lämmöksi käyttövesivaraajaan.

Varmista, että saat käyttöösi verkko- tai mobiilipalvelun aurinkosähkön tuoton seuraamiseen – se helpottaa kulutuksen ja tuotannon yhteensovittamista.

Tietoa kotiautomaatiosta ja kulutuksen ohjauksesta Motivan verkkosivuilla >>

Vertaile tarjouksia, yrityksiä ja toimitusehtoja

Aurinkosähköjärjestelmän hankinta on helppoa ja turvallista avaimet käteen -toimituksena. Silloin sovit kaikista toimitukseen liittyvistä yksityiskohdista alkukartoituksesta käytön opastukseen saakka. Yritys hoitaa myös lupa-asiat verkkoyhtiön suuntaan.

Kun tutkit tarjouksia, kiinnitä huomiota teknisiin yksityiskohtiin.

  • Vertaile aurinkopaneeleiden ja invertterin materiaali- ja valmistusvirhetakuita.
  • Tarkista, millainen on aurinkopaneelien tehontuottotakuu, joka kertoo paneeleiden tehon säilymisestä ajan kuluessa. Esimerkki tyypillisestä tehontuottotakuusta on noin 25 vuotta siten, että paneeleiden alkuperäisestä mitatusta tehosta on jäljellä noin 80 %.

Yritys antaa takuun myös asennustyölle. Tarkasta aurinkosähköjärjestelmän asentavan yrityksen oikeudet tehdä sähkötöitä Tukesin toiminnanharjoittajarekisteristä >>

Tiedustele asennusliikkeestä, työskenteleekö siellä aurinkosähköön perehtynyt asentaja. Hänellä on alan peruskoulutuksen lisäksi täydennyskoulutus ja työkokemusta alalta. Tutustu vakiintuneiden aurinkosähköyritysten referenssikohteisiin ja kysy suosituksia. Sovi aina kirjallisesti kaikki toimitukseen liittyvät yksityiskohdat. Turvallisuusnäkökulma kannattaa huomioida jo tarjousvaiheessa. Lue täältä lisää aurinkosähköjärjestelmän huollosta ja turvallisuudesta >>

Voit myös selvittää järjestetäänkö alueellasi aurinkosähkön yhteishankintoja. Muun muassa alueelliset energianeuvontaorganisaatiot ja myös yksityiset toimijat ovat ajoittain järjestäneet yhteishankintoja. Tutustu yhteishankinnan toteutustapaan huolella. Esimerkiksi laitteiston asentamisen vastuutus vaihtelee yhteishankinnasta toiseen.

Lue aurinkosähkön ostajalle -sivuilta vinkkejä siitä, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ja mistä saat lisätietoa >>

Muista nämä tehdessäsi hankintaa:

1

Ota yhteys alueesi sähköverkkoyhtiöön: laitteistoa ei saa liittää verkkoon ilman verkkoyhtiön lupaa.
Lue tarkemmin luvista ja sopimuksista >> 

2

Tee sähkön myyntiyhtiön kanssa sopimus ylijäävän aurinkosähkön ostamisesta. Yhtiöt, jotka ostavat sähköä pientuottajalta, löytyvät mm. Energiaviraston Sähkön hinta -verkkopalvelusta.
Energiaviraston sahkonhinta.fi-verkkosivut >>

3

Tee vertailuja ja tutustu toimijoihin. Vertaa paneeleiden ja invertterin sekä asennusten takuuehtoja. Yritysten referenssikohteet ja muiden kokemukset antavat arvokasta tietoa.

4

Verkkoon liitettävän järjestelmän sähkötyöt saa tehdä ainoastaan sähköalan ammattilainen. Tarkasta aurinkosähköjärjestelmän asentavan yrityksen oikeudet tehdä sähkötöitä Tukesin toiminnanharjoittajarekisteristä.

5

Kun teet sopimusta, sovi kirjallisesti, mitkä työvaiheet kuuluvat urakkaan. Sovi aikataulusta ja viivästymissanktioista. Huolehdi, että suunnitelmapiirrustukset ovat sopimuksen liitteenä.

6

Vaadi asentajan työn valmistuttua asianmukainen käyttöopastus ja allekirjoitettu käyttöönottopöytäkirja.