Omakotitaloon

Sopiiko aurinkosähkö minulle?

Aurinkosähköä kannattaa tuottaa ensisijaisesti omaan käyttöön – käyttöveden tai tilojen lämmitykseen, jäähdytykseen, sähköauton lataukseen, kylmäsäilytykseen, valaistukseen ja laitesähköön. Kannattavuuden kannalta on olennaista, että tuotanto ja kulutus osuvat mahdollisimman hyvin samaan aikaan. Poikkeuksen tähän muodostaa tilanne, jossa sähkön pörssihinta on korkealla ja samalla käyttösähköstä maksetaan matalampaa kiinteää hintaa. Aurinkosähköjärjestelmä tuottaa sähköä vain valoisaan vuoden- ja vuorokaudenaikaan. Vuotuisesta sähköntuotosta noin 90% syntyy maaliskuun alusta syyskuun loppuun välisenä aikana.

Kotiautomaatio auttaa hyödyntämään oman aurinkosähkön

Automatiikan avulla voit ohjata tilojen ja käyttöveden lämmitystä joustavasti ja asumismukavuudesta tinkimättä. Mitä enemmän voit siirtää kulutusta päivän aurinkoisille tunneille, sitä paremmin pystyt hyödyntämään aurinkosähköjärjestelmällä tuottamaasi puhdasta sähköä. Varmista, että saat käyttöösi verkko- tai mobiilipalvelun aurinkosähkön tuoton seuraamiseen – se helpottaa kulutuksen ja tuotannon yhteensovittamista.

Löytyykö kodistasi jokin näistä?
Aurinkosähkö soveltuu hyvin kohteisiin, joissa sähköä kuluu riittävä määrä valoisaan vuoden- ja vuorokaudenaikaan.

  • Omakotitalossa on sähkölämmitys (esimerkiksi suora tai vesikiertoinen sähkölämmitys, lämpöpumppu) tai vähintään käyttövesi lämpenee sähköllä.
  • Sähkönkulutus on muun syyn vuoksi myös kesäaikaan merkittävää (esim. sähköauton lataaminen).
  • Erityisen hyvin aurinkopaneelit sopivat yhteen asunnon viilennyksen kanssa.

Paneelien asentaminen edellyttää, että pientalon tai piharakennuksen etelä-, länsi- tai itäsuuntaiselta katon lappeelta löytyy riittävästi varjostamatonta aluetta. Paneeleja voidaan asentaa myös rakennuksen seinälle tai pihamaalle, kunhan paneeleille ei tule varjostuksia.

Avaimet käteen -paketin hinnasta runsas 50 % koostuu laitteistosta, noin kolmasosa on asennus- ja sähkötöitä. Sen lisäksi pakettiin kuuluu muun muassa asennuskohteen kartoitus, laitteiston mitoitus ja suunnittelu, yhteydenpidot verkkoyhtiöön sekä kuljetukset. Asennuspakettiin kuuluvat aurinkopaneelit ja invertteri, kaapelointitarvikkeet ja paneeleiden kiinnitykseen käytettävät osat.

Muista nämä tehdessäsi hankintaa:

1

Ota yhteys alueesi sähköverkkoyhtiöön: laitteistoa ei saa liittää verkkoon ilman verkkoyhtiön lupaa.

2

Tee sähkön myyntiyhtiön kanssa sopimus ylijäävän aurinkosähkön ostamisesta. Yhtiöt, jotka ostavat sähköä pientuottajalta, löytyvät mm. www.sahkonhinta.fi –verkkopalvelusta (Energiavirasto)

3

Tee vertailuja ja tutustu toimijoihin. Vertaa paneeleiden ja invertterin sekä asennusten takuuehtoja. Yritysten referenssikohteet ja muiden kokemukset antavat arvokasta tietoa.

4

Verkkoon liitettävän järjestelmän sähkötyöt saa tehdä ainoastaan ammattilainen. Pyydä tarjoukset mieluiten aurinkosähköjärjestelmien asentamiseen sertifioidulta sähköasentajalta.

5

Kun teet sopimusta, sovi kirjallisesti, mitkä työvaiheet kuuluvat urakkaan. Sovi aikataulusta ja viivästymissanktioista. Huolehdi, että suunnitelmapiirrustukset ovat sopimuksen liitteenä.

6

Vaadi asentajan työn valmistuttua asianmukainen käyttöopastus ja käyttöönottopöytäkirja.