Selvitä nämä ennen hankintapäätöstä:

Sijoituspaikka
Aurinkopaneelien sijoituspaikka rakennuksen katolla tai maassa varjoton paikka (ei puustoa tai muita esteitä) ja mielellään etelän suunta.
Lue lisää >>
Tarvittavat luvat
Selvitä kunnan rakennusvalvonnasta, tarvitsetko toimenpideluvan. Laitteiston verkkoon liittämiseen tarvitaan aina lupa sähköverkkoyhtiöltä.
Lue lisää >>
Sähkönkulutuksesi
Selvitä oma sähkönkulutuksesi päivä-, viikko- ja kuukausitasolla: milloin ja kuinka paljon sähköä käytät ja mihin sitä kuluu. > Tietoja tarvitaan järjestelmän mitoitukseen. Oikein mitoitettu järjestelmä on kustannustehokkain. > Aurinkosähkö sopii erityisesti koteihin, joissa käytetään sähköä myös kesällä esimerkiksi käyttöveden lämmitykseen, ilmanvaihtoon ja jäähdytykseen tai sähköauton lataukseen.
Lue lisää >>Sopiiko aurinkosähkö minulle?
Aurinkosähköä kannattaa tuottaa ensisijaisesti omaan käyttöön – käyttöveden tai tilojen lämmitykseen, jäähdytykseen, sähköauton lataukseen, kylmäsäilytykseen, valaistukseen ja laitesähköön. Kannattavuuden kannalta on olennaista, että tuotanto ja kulutus osuvat mahdollisimman hyvin samaan aikaan. Poikkeuksen tähän muodostaa tilanne, jossa sähkön pörssihinta on korkealla ja samalla käyttösähköstä maksetaan matalampaa kiinteää hintaa. Aurinkosähköjärjestelmä tuottaa sähköä vain valoisaan vuoden- ja vuorokaudenaikaan. Vuotuisesta sähköntuotosta noin 90% syntyy maaliskuun alusta syyskuun loppuun välisenä aikana.
Kotiautomaatio auttaa hyödyntämään oman aurinkosähkön
Automatiikan avulla voit ohjata tilojen ja käyttöveden lämmitystä joustavasti ja asumismukavuudesta tinkimättä. Mitä enemmän voit siirtää kulutusta päivän aurinkoisille tunneille, sitä paremmin pystyt hyödyntämään aurinkosähköjärjestelmällä tuottamaasi puhdasta sähköä. Varmista, että saat käyttöösi verkko- tai mobiilipalvelun aurinkosähkön tuoton seuraamiseen – se helpottaa kulutuksen ja tuotannon yhteensovittamista.
- Omakotitalossa on sähkölämmitys (esimerkiksi suora tai vesikiertoinen sähkölämmitys, lämpöpumppu) tai vähintään käyttövesi lämpenee sähköllä.
- Sähkönkulutus on muun syyn vuoksi myös kesäaikaan merkittävää (esim. sähköauton lataaminen).
- Erityisen hyvin aurinkopaneelit sopivat yhteen asunnon viilennyksen kanssa.
Paneelien asentaminen edellyttää, että pientalon tai piharakennuksen etelä-, länsi- tai itäsuuntaiselta katon lappeelta löytyy riittävästi varjostamatonta aluetta. Paneeleja voidaan asentaa myös rakennuksen seinälle tai pihamaalle, kunhan paneeleille ei tule varjostuksia.
Vertaile tarjouksia, yrityksiä ja toimitusehtoja
Aurinkosähköjärjestelmän hankinta on helppoa ja turvallista avaimet käteen -toimituksena. Silloin sovit vastuullisen yrityksen kanssa kaikista toimitukseen liittyvistä yksityiskohdista alkukartoituksesta käytön opastukseen saakka. Yritys hoitaa myös lupa-asiat verkkoyhtiön suuntaan.
Kun tutkit tarjouksia, kiinnitä huomiota teknisiin yksityiskohtiin.
- Vertaile aurinkopaneeleiden ja invertterin materiaali- ja valmistusvirhetakuita.
- Tarkista, millainen on aurinkopaneelien tehontuottotakuu, joka kertoo paneeleiden tehon säilymisestä ajan kuluessa. Esimerkki tyypillisestä tehontuottotakuusta on noin 25 vuotta siten, että paneeleiden alkuperäisestä mitatusta tehosta on jäljellä noin 80%.
Yritys voi antaa takuun myös asennustyölle. Tiedustele asennusliikkeestä, työskenteleekö siellä aurinkosähköön perehtynyt sertifioitu asentaja. Hänellä on alan peruskoulutuksen lisäksi täydennyskoulutus ja työkokemusta alalta. Lisätietoa ja sertifioitujen asentajien haku >>
Tutustu vakiintuneiden aurinkosähköyritysten referenssikohteisiin ja kysy suosituksia. Sovi aina kirjallisesti kaikki toimitukseen liittyvät yksityiskohdat. Lue lisää vinkkejämme aurinkosähköpaketin ja -toimittajan valintaan >>
Lisätietoa aurinkopaneelien rahoitus- ja hankintamalleista saat Finsolar-hankkeen sivuilta >>
Muista nämä tehdessäsi hankintaa:
Ota yhteys alueesi sähköverkkoyhtiöön: laitteistoa ei saa liittää verkkoon ilman verkkoyhtiön lupaa.
Tee sähkön myyntiyhtiön kanssa sopimus ylijäävän aurinkosähkön ostamisesta. Yhtiöt, jotka ostavat sähköä pientuottajalta, löytyvät mm. www.sahkonhinta.fi –verkkopalvelusta (Energiavirasto)
Tee vertailuja ja tutustu toimijoihin. Vertaa paneeleiden ja invertterin sekä asennusten takuuehtoja. Yritysten referenssikohteet ja muiden kokemukset antavat arvokasta tietoa.
Verkkoon liitettävän järjestelmän sähkötyöt saa tehdä ainoastaan ammattilainen. Pyydä tarjoukset mieluiten aurinkosähköjärjestelmien asentamiseen sertifioidulta sähköasentajalta.
Kun teet sopimusta, sovi kirjallisesti, mitkä työvaiheet kuuluvat urakkaan. Sovi aikataulusta ja viivästymissanktioista. Huolehdi, että suunnitelmapiirrustukset ovat sopimuksen liitteenä.
Vaadi asentajan työn valmistuttua asianmukainen käyttöopastus ja käyttöönottopöytäkirja.