Ravintola Farossa aurinkosähkö tuo säästöjä ja on osa tulevaisuutta

Faro Channelside Bar & Restaurant on merenrantaravintola Ruoholahden kanavan rannalla. Faron omistaa ST-Ravintolat Oy, joka on 16-vuotias perheyritys. Ravintola Faro hankki aurinkosähköjärjestelmän vuonna 2014. Ravintolan omistajat olivat pitkään halunneet saada päästötöntä energiaa käyttöönsä ja sopivan toimittajan löytyessä päätös hankkimisesta syntyi nopeasti, avaimet käteen -periaatteella.

Perheyritys ylläpitää myös toista ravintolaa, mutta Faro valikoitui paikaksi, koska se oli juuri perusteellisesti remontoitu ja se on myös hyvä paikka auringon ja lumettomuuden kannalta.

Älykkäitä aurinkopaneeleita, maksetaan vain tuotetusta sähköstä

Aurinkosähköjärjestelmään kuuluu 32 kappaletta 315 W monokidepaneelia, joiden teho on 10 kWp. Järjestelmän tuotto-odotukset ovat noin 8 MWh vuodessa ja tuottoa voi seurata verkkopalvelun tai iOS ja Android -sovellusten avulla. Seurantapalvelusta nähdään paneelikohtaiset tuottotiedot ja järjestelmä välittää virhetilanteista hälytykset käynnistäen huoltotoimenpiteet automaattisesti.

Faron aurinkopaneelit ovat ns. älykkäitä paneeleja. Tämä vaikutti myös hankintapäätökseen ja toimittajavalintaan. Hankintaan saatiin myös energiatukea.

Faro hankki voimalan palvelusopimuksella, joten Faro maksaa vain tuotetusta sähköstä. Järjestelmän toimittanut yritys huolehtii kaikesta alusta loppuun. Järjestelmän suunnittelussa rakennesuunnittelija kartoittaa rakenteet ja varmistaa asennustavan soveltuvuuden kohteeseen. Järjestelmän mitoittamiseen vaikutti kattotila, paneelien määrä olisi voinut olla hieman suurempikin kohteen kulutuksen puolesta. Järjestelmä asennettiin kelluvana, jolloin kattoon ei tule läpivientejä.

Aurinkosähköjärjestelmän hankkiminen oli sujuva prosessi. Järjestelmän toimittaja hoiti lupa-asiat sekä asioinnin verkkoyhtiön kanssa. Järjestelmän suoja-ominaisuuksien ansiosta verkkoliitäntä sujui mutkattomasti.

Paneelit ovat tuottaneet sähköä vuodessa noin 8 MWh. Järjestelmän kanssa ei ole ollut ongelmia eikä erityisiä huoltotoimia ole tarvittu asennuksen jälkeen.

On tärkeää olla tekemässä puhtaampaa maailmaa

”Aurinkosähköjärjestelmä tuo säästöjä sekä on osa tulevaisuutta. On tärkeää olla mukana tekemässä puhtaampaa maailmaa vaikka pienin askelin”, sanoo Jussi Forsman, ST-Ravintolat Oy:n toimitusjohtaja. Faroon on suunnitteilla myös latauspaikkoja sähköautoille.

Faron aurinkosähkön tuotannon eri vuosien ja kuukausien välinen vaihtelu. Paras kuukausi on ollut 2015 elokuussa.