Kaikilla Suomen taloyhtiöillä on ollut mahdollisuus perustaa energiayhteisö vuoden 2023 alusta alkaen. Energiayhteisöt parantavat taloyhtiön aurinkosähköinvestoinnin kannattavuutta merkittävästi, mutta niitä hyödynnetään vielä melko vähän.

Miksi energiayhteisöt ovat kannattavia, ja miksi niistä puhutaan? Aihetta on jo käsitelty muun muassa aikaisemmin julkaistussa Kannattaako aurinkosähkö taloyhtiössä -blogikirjoituksessa, mutta paneudutaan asiaan hieman laajemmin.

Mitä energiayhteisö mahdollistaa?

Aikaisemmin taloyhtiön omistamassa aurinkosähköjärjestelmässä tuotettu   sähkö oli mahdollista käyttää vain taloyhtiön kiinteistösähkön käyttöön. Kiinteistösähköä kuluttavat mm. ilmanvaihto, lämmityslaitteisto, hissit, valaistus ja muut taloyhtiö yleisissä tiloissa olevat sähkölaitteet. Kun taloyhtiö perustaa energiayhteisön, pääsee se hyödyntämään hyvityslaskentaa. Hyvityslaskennassa kiinteistösähkön kulutuksen ylittävä sähköntuotanto voidaan hyvittää laskennallisesti muille kiinteistöllä tai kiinteistöryhmällä sijaitseville sähkönkäyttöpaikoille, eli asukkaiden omaan sähkönkäyttöön!

Aurinkopaneeleiden tuottamaa energiaa siis hyvitetään asukkaiden sähkönkulutuksen kattamiseen, jolloin asukkaat hyötyvät aurinkopaneeleiden tuottamasta energiasta omassa sähkölaskussaan. Hyvitys kattaa paitsi sähkön oston, myös siirtomaksun ja sähköverot. Mikäli asukkaat eivät kykene käyttämään kaikkea heille hyvitettyä aurinkosähköä, yli menevä osuus myydään sähköverkkoon ylijäämäsähkönä.

Mitä konkreettista hyötyä energiayhteisöstä on?

Paras hyöty saavutetaan, kun aurinkosähköjärjestelmän kokoa kasvatetaan huomattavasti, jotta aurinkopaneelien tuottamaa sähköä riittää kiinteistösähkön lisäksi myös asukkaiden käyttöön. Tällöin järjestelmän hankintahinta kasvaa, mutta myös sen tuotot ovat suuremmat.

Tarkastellessaan pöydällä olevia investointivaihtoehtoja taloyhtiöpäättäjä varmasti miettii, miksi kannattaisi investoida huomattavasti suurempaan ja kalliimpaan järjestelmään. Hankkimalla suuremman järjestelmän ja perustamalla energiayhteisön:

  • Järjestelmän suhteellinen hankintahinta (€/kWp) pienenee
  • Kiinteistön sisällä käytetyn aurinkosähkön (omakäyttö) osuus kasvaa, mikä merkitsee ostosähkön pienempää tarvetta.

Tämä tarkoittaa, että taloyhtiön aurinkosähköinvestoinnin kannattavuus paranee. Tiivistetysti aurinkosähköhankinnan takaisinmaksuaika lyhenee, sekä hankinnan nettonykyarvo, eli investoinnista saatu rahallinen hyöty paranee. Huomion arvoista on, että vaikka takaisinmaksuaika pysyisi samana, niin järjestelmän hankinnasta saatu rahallinen hyöty on suurempi, kun hyödynnetään energiayhteisöä.

Lisäksi aurinkosähköhankinta parantaa taloyhtiön imagoa ja kiinteistön sekä huoneistojen arvoa.

Mitä energiayhteisön perustaminen ja ylläpito edellyttävät?

Aurinkosähköjärjestelmän ja energiayhteisön soveltuvuutta kannattaa lähteä tarkastelemaan teettämällä aurinkosähköselvitys. Selvityksen tulokset voidaan esitellä osakkaille, ja samalla keskustella halukkuudesta hankkia aurinkosähköjärjestelmä ja perustaa energiayhteisö. Selvityksen laatijan voi kutsua tilaisuuteen keskustelemaan eri vaihtoehdoista ja niiden hyödyistä. Varsinainen päätös aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta tehdään yhtiökokouksessa.

Kun aurinkosähköjärjestelmä on asennettu, itse energiayhteisön perustaminen tapahtuu tekemällä ilmoitus paikalliselle jakeluverkonhaltijalle. Perustamisilmoituksessa kerrotaan energiayhteisön jäsenten sähkönkäyttöpaikkojen numerot, niille hyvitettävän sähkön jako-osuudet prosentteina sekä myönnetäänkö sähköverkkoon myydystä ylijäämäsähköstä saatava korvaus taloyhtiölle vai asukkaalle. Tämän jälkeen jakeluverkonhaltija vastaa energiayhteisön perustamisesta, ja hyvityslaskenta alkaa.

Energiayhteisön ylläpito ei vaadi taloyhtiöltä suuria toimia. Taloyhtiöstä nimetään yhteyshenkilö, joka on yhteydessä jakeluverkonhaltijaan mahdollisiin muutoksiin liittyen. Jos energiayhteisöön kuuluviin sähkönkäyttöpaikkoihin tulee muutoksia, eli osakas haluaa poistua tai liittyä energiayhteisöön, taloyhtiön yhteyshenkilö ilmoittaa sähkönkäyttöpaikkojen muutoksista jakeluverkonhaltijalle. Samalla päivitetään hyvitettävän sähkön jako-osuudet, mitkä määräytyvät ennalta sovitun jakosuhteen mukaisesti (yleisimmin taloyhtiön osakkeenomistuksen suhteessa). Tällöin jako-osuuksien päivittäminen on yksiselitteistä. Osakkaan vaihtuessa jako-osuuksia ei tarvitse muuttaa, ellei uusi osakas halua poistua energiayhteisöstä.

Mitä seuraavaksi?

Energiayhteisön perustaminen on suoraviivaisempaa ja helpompaa, kuin voisi ajatella. Mikäli taloyhtiön katolla on runsaasti varjostumatonta pinta-alaa, ja kattoremontti ei ole ajankohtainen lähitulevaisuudessa, kannattaa seuraavassa yhtiökokouksessa keskustella aurinkosähkön ja energiayhteisön hyödyistä.

Ensimmäinen askel kohti aurinkosähköhankintaa on teettää ammattilaisen tekemä aurinkosähköselvitys, missä tarkastellaan aurinkosähköhankinnan kannattavuutta juuri teidän taloyhtiössänne. Aurinkosähköselvityksessä kannattaa vertailla perinteisen kiinteistösähkönkulutusta kattavan aurinkosähköjärjestelmän sekä energiayhteisön perusteella mitoitetun aurinkosähköjärjestelmän soveltuvuutta ja kannattavuutta. Kannattaa muistaa, ettei aurinkosähköselvitys sido taloyhtiöitä mihinkään päätökseen tai hankintaan, vaan toimii tukena tulevaisuuden päätöksenteossa.

Lisätietoja energiayhteisöistä sekä taloyhtiön aurinkosähköhankinnasta löytää seuraavilta sivuilta:

, , , ,