Keväällä 2025 päättyneessä AURISKI-hankkeessa selvitettiin pientalojen aurinkosähköasennusten vaatimustenmukaisuutta. Hanke toimi eräänlaisena jatkona Tukesin vuonna 2022 suoritetulle valvontaprojektille, minkä tuloksissa todettiin vaatimusten vastaisten asennusten olevan yleisiä.

AURISKI- hankkeessa tarkasteltiin yhteensä 60 kohdetta Pirkanmaalta ja Satakunnasta. Tulokset osoittavat, ettei yksikään kartoitettu järjestelmä täyttänyt kokonaisuudessaan kaikkia sille asetettuja vaatimuksia. Havaintojen perusteella vähintään yksi merkittäväksi katsottu puute havaittiin 60 % kohteista, ja vähintään yksi vähäiseksi katsottu puute havaittiin 40 % kohteista.

Erityisesti dokumentoinnissa ja käyttöönottotarkastuksissa havaittiin merkittäviä puutteita. Vain pienessä osassa kohteita aurinkosähköjärjestelmän asennukseen liittyvä käyttöönottotarkastus oli tehty tai dokumentoitu kokonaisuudessaan vaatimustenmukaisesti.

Kartoitusten perusteella voidaan kuitenkin todeta, että etenkin uusimmissa kohteissa järjestelmien toteutuksessa on tapahtunut kehitystä, ja uusimpien standardipäivitysten tuomat muutokset näkyvät asennuksissa. Tehdyissä tarkasteluissa havaittiin myös paljon hyviä toteutuksia.

Miten välttää asennuksen sudenkuopat?

Ostaja pystyy vaikuttamaan asennusten laatuun parhaiten toimittajan valinnan yhteydessä. Mikäli jokin asennukseen liittyvä asia tai toteutusmalli huolestuttaa, siitä voi kysyä toimittajalta ennen sopimuksen allekirjoittamista. Keskustelut kannattaa käydä sähköpostitse, jotta näistä jää jälki myöhempää todentamista varten.

Mikäli toimittaja ei ole halukas tarkentamaan toimitukseen liittyviä kysymyksiä, voi olla parasta valita toinen palveluntarjoaja. Pätevä ja asiakkaan parasta haluava yritys kertoo avoimesti ja läpinäkyvästi toiminnastaan.

Järjestelmän asennuksen jälkeen ostajan tulisi aina varmistaa, että järjestelmän asentaja toimittaa allekirjoitetun käyttöönottopöytäkirjan, johon on merkattu järjestelmälle suoritetut käyttöönottotestaukset. Käyttöönottopöytäkirja toimii ostajan turvana monenlaisissa tilanteissa.

Lisäksi ostaja voi pintapuolisesti tarkastella asennuksen yleisimmin selvityksessä havaittuja puutteita, kuten puuttuvia suojamerkintöjä ja vapaana roikkuvia sähköjohtoja. Laitteiston asennuksen yhteydessä sähköasentajan on toimitettava myös käyttö- ja kunnossapito-ohjeet, johdotuskaavio sekä kiinnitysjärjestelmän dokumentaatio.

Ostajalle suunnattuja, turvallisuuteen liittyviä hankintaohjeita ja vinkkejä löytyy tarkemmin Aurinkosähkön ostaja: Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin -kirjoituksesta.

Miten varmistaa onnistunut aurinkosähköhankinta?

Onnistunut aurinkosähköjärjestelmän hankinta on monivaiheinen projekti, jossa kannattaa ottaa asioista jonkin verran selvää etukäteen.

Ensiksi tulisi määrittää, minne aurinkopaneelit asennetaan sekä kuinka paljon asennuspinta-alaa on. Mikäli järjestelmä on tarkoitus asentaa katolle, tulee katon kunto varmistaa ja tarvittaessa huoltaa katto ennen aurinkosähköjärjestelmän hankintaa.

Ensimmäisten toimien joukossa on varmistaa kunnan rakennusvalvonnasta, tarvitaanko hankkeelle toimenpidelupa. Lisäksi järjestelmän liittäminen sähköverkkoon edellyttää lupaa sähköverkkoyhtiöltä. Samalla sieltä voi saada tarkennuksia esimerkiksi sallitun järjestelmäkoon suhteen. Näin ollen myös sähköverkkoyhtiötä kannattaa kontaktoida ennen tarjousten pyytämistä.

Kun lupatarve ja sallittu järjestelmän koko on selvitetty, voi lähteä tutkimaan aurinkosähköjärjestelmiä toimittavia yrityksiä. Yrityksiä voi etsiä ja kilpailuttaa hyödyntämällä esimerkiksi Aurinkosähköä kotiin -verkkosivujen kilpailutuspalvelua.

Viimeistään tässä vaiheessa tulee mietintään se, minkä kokoinen järjestelmä olisi kannattavinta hankkia. Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus tehdään todellisen sähkönkulutuksen perusteella. Tarkin mitoitus saadaan, mikäli se tehdään tuntitason sähkönkulutustietojen perusteella. Mitoituksessa kannattaa huomioida tulevaisuuden muutokset sähkönkulutuksessa, sekä mahdollisuudet sähkönkulutuksen ohjaukseen tai aurinkosähkön varastointiin.

Kun saatuja tarjouksia vertaillaan, tulee kiinnittää huomiota hinnan lisäksi yrityksen taustoihin, lupiin, referensseihin sekä laitteiden ja asennuksen takuisiin. Ostajan kannattaakin pyrkiä huomioimaan laatuseikat niin yritystä valittaessa kuin asennuksen yhteydessä. Kattava tietopaketti aurinkosähköstä ja sen hankinnasta löytyy täältä Aurinkosähköä kotiin -sivustolta.

Lisätietoa AURISKI-hankkeesta:

AURISKI tarjoaa ajankohtaista ja käytännönläheistä tietoa esimerkiksi viranomaisille, rakennusvalvonnalle, urakoitsijoille ja koulutussektorille. Motiva oli edustettuna AURISKI-hankkeen ohjausryhmässä. AURISKI-hankkeen tuloksiin ja julkaistuihin materiaaleihin voi tutustua tarkemmin osoitteessa: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025032822138